Hej!

Håller på renovera mitt garage och har kommit fram till belysningen nu. Skulle vilja kunna tända alla armaturer från två olika ställen i garaget, hur ska jag gå tillväga då?

I nuläget finns det 3 olika brytare som tänder olika armaturer så man måste tända från 3 olika ställen för att få lyse i garaget. Tänkte att man kopplar ihop alla armaturer men hur gör jag sen om jag vill ha 2 brytare vid varje dörr in till garaget?

Mvh,
Patte.
 
Med hjälp av två trappbrytare, enligt bild nedan.
Sen förutsätter jag att du vet om att detta är sånt man inte får ge sig på själv ;)

Elkopplingsschema med två trappbrytare för kontroll av en lampa, märkt som Figur 2.a och 2.b.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vanliga strömbrytare har jag inga problem med att koppla men en trapp verkar något klurigare. Hur ska dom kopplas ihop?
 
Drick lite kaffe och se bilden i inlägget ovan ;)
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
De flesta vanliga brytare har "trappfunktion", låt oss säga en ingång och två utgångar. På bilden jag länkade tidigare syns hur dessa "utgångar" kopplas ihop. I båda exemplen i bilden kommer lampan att lysa, eftersom båda brytarna är tillslagna åt samma "utgång". Tryck på en av dem, och kretsen kommer att brytas och lampan slocknar.

Exakt hur du ska göra beror på hur din lokal etc ser ut, men principen är densamma, oavsett hur kablarna dras just hos dig.
Det kan ju vara rimligt att utgå ifrån en av de befintliga brytarna. Därifrån får du L och N, första brytaren monterar du där. Sedan beror det på, om det är enklast att dra trådarna som sammanbinder brytarna samma väg som kabeln till lamporna, eller om de dras separat, kanske klamras utanpåliggande.

Hoppas att det hjälper, lite bökigt att beskriva närmare när man inte vet hur det ser ut. Och när man är något trött då man fortfarande inte lagt sig, halv sex på morgonen...
 
Och det är utanpåliggande om det har någon betydelse :)
 
Det spelar ingen större roll om det är utanpåliggande eller ej.
Jag kan inte se hur det går att förklara mycket bättre. Om du kör fast helt, kanske en enkel skiss över garaget kunde hjälpa, så det går att rita in framtida dragningar.
Eller så provar du dig fram bara :)
 
Tror jag har koll på läget nu, tusen tack för all hjälp och hoppas du får lägga dig och sova snart :)
 
Bra, men det är bättre att fråga än att göra fel, om inte jag är vaken så är någon annan det.
Sova får jag göra sen, har alldeles för mycket att göra innan. Tror jag börjar med lite kaffe :)
 
Är allt utanpåliggande är det nog enklast att du köper en 4-ledare, och drar allt samma väg. Den fjärde ledaren (skyddsjorden) är inte inritad, men du bör absolut dra med den från matningspunkten. Sen ansluter du lamporna parallellt, som överst på den nedre bilden. Någon annan kanske har synpunkter på vilka färger jag använt till vad, men kopparen innanför är densamma, och det verkar ju inte vara någon utställningsmonter till en elektrikermässa ;)
 
  • Elektrisk kopplingsschema som visar hur man drar en 4-ledare till lampor och ansluter dem parallellt via 3-vägsströmbrytare.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Diagram över elanslutning med två 3-vägsomkopplare och anslutna lampor, ej med skyddsjord inritad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
nader gherghi
  • Laddar…
tommib
I ett garage skulle jag säga att det är mycket praktiskt att ha uttag vid strömbrytarna. Då är en sparkoppling att föredra. Det är det annars också egentligen.

Och ja, jag har synpunkter på färgvalet. En femledare är inte så mycket dyrare....

Något man kan överväga är tändning via kontaktor/impulsrelä om det är många lysrörsarmaturer. TS, vad är det för armaturer du har?
 
  • Gilla
Hunnen och 2 till
  • Laddar…
Färgerna är direkt olämpliga och icke tillåtna i denna koppling. Jag skulle rekommendera att du använder en vit mellan brytaren och lampan. Mellantrådarna mellän brytarna kan lämpligen vara svarta eller orange( dom kablarna får gärna ha samma färg.).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.