Jag vill koppla på en vanlig taklampa på samma kontakt (stickpropp) som jag har kopplat ledbelysning genom att göra ett avtag för taklampan efter strömbrytaren på anslutningssladden till transformatorn som går till ledbelysningen. Går det och/eller påverkar det valet av taklampa?

Befintlig ledinstallation är från Ikea. Ikea transformator ”Ansluta” för ledbelysning som man kan koppla ihop upp till 9 enheter i en transformator om enhetens sammanlagda strömförbrukning inte överskrider 30W. Spänning: 230/24V.
 
Redigerat:
Jag har alltså ett vanligt vägguttag som jag satt en anslutningssladd, med strömbrytare på, till transformatorn och det är från denna sladd jag vill göra ett avtag för taklampa så att jag får samma strömbrytare till befintlig ledbelysning som taklampan.
Vit eluttag och LED-drivdon i en hörna med väggdekorationer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Proppen går så det måste vara för hög belastning. Jag har inte kopplat fel genom att blanda ihop brun och blå tråd. Någon som har en förklaring? Gammal lägenhet med en propp för hela lägenheten (16 ampere på elektrikers inrådan)..
 
nkls skrev:
Gammal lägenhet med en propp för hela lägenheten (16 ampere på elektrikers inrådan)..
Är det verkligen 2,5kvmm i alla trådar som är kopplade på den säkringen?
Om inte så gjorde "elektrikern" ett fatalt fel som i värsta fall kan leda till kabelbrand.
 
Drog om all el i lägenheten men han ville inte röra det gamla proppskåpet eftersom elstigarna in till proppskåpet var gamla. Bortse från den lilla provisoriskt monterade lådan, den kommer från ett elmätningsprojekt jag är med i.

Ett gammalt proppskåp med säkringar under ett nyare elskåp med automatsäkringar och en provisorisk låda.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
nkls skrev:
Proppen går så det måste vara för hög belastning. Jag har inte kopplat fel genom att blanda ihop brun och blå tråd. Någon som har en förklaring?
Går säkringen direkt när du tänder lampan/lamporna?

Håller säkringen minst 30 minuter om inte lamporna är inkopplade?

Om ja på ena/bägge ovan frågor så är det antingen felkopplat eller fel i drivdonet/lampan.
 
Menar du att din huvudsäkring (under elmätaren) är på 16A?
Har du elspis/häll?
Har det tidigare varit gasspis i lägenheten?
Om det tidigare varit gasspis och du nu har elspis så är det inte underligt att huvudsäkringen löser då och då.
Om det däremot alltid varit elspis så borde huvudsäkringen ligga på (20/)25A.
 
Fas och nolla till drivdonet kan vara kopplade hur som helst. Det donet skall fungera oavsett. Det som gör mig lite orolig är att lägenheten enbart är avsäkrad med en 16 a säkring. Det borde varit minst 2 St 10 a säkringar samt en jordfelsbrytare. Har lägenheten gasspis?
 
nkls skrev:
Jag har alltså ett vanligt vägguttag som jag satt en anslutningssladd, med strömbrytare på, till transformatorn och det är från denna sladd jag vill göra ett avtag för taklampa så att jag får samma strömbrytare till befintlig ledbelysning som taklampan.
[bild]
Vad visar bilden? Är drivdonet till LED-belysningen fast ansluten i denna dosa? Hur är strömbrytaren inkopplad, via sladden som drar iväg åt höger? Det känns tveksamt att koppla in en takbelysning här också, men varför inte i så fall ansluta den ledningen i dosan? Jag förutsätter att det är en lampa som hänger i en krok, inte en fast monterad armatur.
 
Om proppen går när du tänder lamporna så är något felkopplat. Den lilla extrabelastningen löser inte ut en säkring, såvida inte säkringen ändå löser ut om 5 minuter.
 
Tack för alla synpunkter. Bytte lampa och strömbrytarsladd samt rev upp och kopplade om allt och nu funkar det som det ska.
 
Då var det alltså felkopplat ändå.
 
  • Gilla
Peter2400
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.