Fairlane
Hej,

Min syster har ett märkligt problem. I huset sitter ett antal elelement, alla på 400V, som har fungerat bra under lång tid. Något enstaka är utbytt, men det finns en plats, i ett av badrummen, där elementen verkar vara med en säsong, sen ger de upp. Förra vintern när det var kallt i badrummet så hittade jag ett begagnat LVI-element som jag köpte till ett bra pris av en elektriker som haft det hemma. Jag monterade elementet hos syrran och hon var jättenöjd, det fungerade perfekt hela vintern. Nu när hösten kommer blir det inte längre varmt. Slår man av strömmen och slår på det så blinkar lampan till, men sen sen inget mer.
3 FK fram till elementet, två faser och jord. Jag mäter 415V mellan faserna och 238V mellan fas och jord.

Det är det tredje elementet på samma ställe som ger upp på lika många år. Det fungerar en vinter, men när nästa höst kommer så vill det inte mer.

Inga andra problem med elen i huset, inga säkringar som går, jordfelsbrytaren löser inte ut utan anledning, inga apparater som går sönder.

Kan det vara ren och skär slump och otur, eller finns det någon annan förklaring?
 
Just LVI har jag bytt ut massor. Tror jag köpte 15 st när vi flyttade in 2004 och bytte ut alla dammiga brödrostar. Har kanske ett kvar som fungerar. Det är elektroniken som ger upp.
Inte säkert att det är samma problem för dig... bara lite input. Mina har samtliga lagt av efter de varit avstängda över sommaren, sen när d blir kallt så startar de inte längre med samma symptom som du beskriver.
Tror de lagat ”felet”. Har nyare LVI som hållt flera år nu.
 
B
Är det hög rf och lite rått och fuktigt i badrummet, under den period som elementet är avstängt? Funderar på om det är något som rostar sönder
 
  • Gilla
1977bjorn
  • Laddar…
Jag slaktade ett av mina element som gick itu och där var ingen rost. Förmodligen en kondning som satt direkt mot matning. Hade ingen sån hemma och orkade inte pilla med det.
Men visst, det är ju en teori om att de går sönder på ”samma ställe”
 
Fairlane
Jag ska dubbelkolla, men rått och fuktigt tror jag inte. Det är ju mest sommartid som det är avstängt och det är förvisso ett litet badrum, men det är duschkabin, så jag tror inte det är så illa.

LVI blev det senaste elementet att ge upp efter att det suttit andra märken där innan, så det är inte märkesspecifikt. Jag högg helt enkelt ett begagnat LVI då det kostade under 300 kronor och jag har haft bra erfarenhet av dem i mitt förra hus.

Edit: Jag ska se om jag kan lista ut årgång på elementet som dog sist.
 
Fairlane
Jag fick precis lite ny information från min syster. Hon hittade inget årtal eller serienummer på elementet (kanske finns det något på baksidan), men det visar sig att hon har haft ett problem med belysningen ute på framsidan i många år. Glödlamporna går sönder väldigt lätt, ljuset fladdrar och blinkar, vilket gör att jag får känslan att det är klappkontakt någonstans i den kretsen.
Elementet som bråkar sitter i ett litet badrum precis innanför ytterdörren. Kan det finnas ett samband?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.