Hej!
Jag har några rum som har vattenburna element traditionsenligt under fönster. Men rummen är stora och blir kalla när man har stängt.
Har tänkt att man kan installera fler element i dessa rum.
Har ni erfarenhet av hur detta påverkar driftkostnaden?
Vattnet går runt i systemet, påverkar ett eller två element betydligt?
Tacksam för erfarenhet :)
 
Det är hur varmt rummet blir som avgör energiåtgången inte antal radiatorer. Kan vara en stor kraftig radiator eller flera mindre som tillsammans ger samma totala effekt. Man brukar säga att varje grads extra värme i ett hus kostar 5% mer energi.
 
Har man en värmepump så kan det innebära att driftkostanden går ner om man utökar antalet element eller sätter större element på befintliga platser så att antalet watt per rum ökar. Då det oftast gör så att man kan köra lägre tempratur ut på systemet å på det sättet spara lite då värmepumpar går lite effektivare då
 
Det är snarare tvärtom, i ett vattenburen system så är det volym och yta på radiatorer det handlar om. Ju mer, ju lägre temp behöver systemet för att värma upp rummen. Har du då tex luft-vatten eller bergvärme innebär det en effektivare uppvärmning.
 
  • Gilla
MariaBK och 1 till
  • Laddar…
Om du klarar att värma huset med lägre temperatur på framledningen så innebär det att du klarar en lägre utetemp utan eltillskott.
Dvs, med större radiatorer så får du ett effektivare system.
 
  • Gilla
guggen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.