Har en ca 2år gamal fläkt I badrummet som går hela tiden. Upplever att den dar runt kylan hela tiden. Ska en fläkt vara på hela tiden eller den ska endast vara igång när man tex badar eller duschar?
 
  • Takmonterad ventilation, vit fläkt, beigea väggar, elledning, grå skugga i hörn.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Om du vill slippa mögel, fukt och ha en fräsch luft i bostaden ska den gå 24/7. Har du kallt i badrummet?
 
Ja det är kallt i badrummet
 
Höj värmen och se till att ha dörren lite på glänt om den är stängd.
 
Det finns varvtalsstyrda som du kan byta till. När ni t.ex duschar så varvar den upp för att få ut den fuktiga luften.
Sen känner den själv av att nu kan den varva ner och gå på grundflöde.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Svaret är att det beror på.

Alla hus där det bor människor behöver ventilation. Ett sätt att lösa det är med fläkt(ar).
Om utrymmet som fläkten sitter i endast behöver ventileras under tiden utrymmet används så kan man koppla fläkten att endast gå tex när lyset är tänt, eller förhöjd luftfuktighet finns. Men det bygger då på att huset som helhet har en fungerande ventilationslösning som inte inkluderar fläkten på bilden.
 
Om det sitter en extern fläkt för att ventilera ut fukt kan man nästan räkna ut baklänges att kåken sönderrenoverad eller utbyggd med svårigheter att koppla på befintlig frånluft.

Inga hus byggs godkänt utan en frånluft idag.
Tilluft kan du lösa lite som du vill.
 
Ser ut som en Fresh intellivent, ta av kåpan och sänk grundflödet ett klick.
 
  • Gilla
Anemon86
  • Laddar…
Ladda gärna ner manualen för denna, den har alla möjliga driftslägen.

Grundflödet om du vill ha det är ställbart från mycket lågt till rätt högt. Sedan har den en fuktsensor som kan köra forcerat flöde av önskad styrka tills fukttröskeln understigs. Finns även ett förhöjt läge som aktiveras typ tre minuter efter att man knäppt igång lyset på badrummet, eller om man vill ha det full fräs via en impulsbrytare.

Skulle säga att Fresh Intellivent är en av de mest flexibla och samtidigt supertysta fläktarna som finns idag (eller iaf när vi bytte alla gamla trista paxfläktar i kåken för ca 3 år sedan).

Glöm inte heller att det finns kallrasskydd till dessa, kan vara ett bra komplement till det ständiga låga frånluftsfödet när det stormar litet runt huset och den lågvarviga fläkten börjar gå baklänges av lufttrycksskillnaderna.

___
PS. Vill tillägga att dessa fläktar måste installeras med ständig fas, nolla, samt till tex en strömbrytare för lyset för att man ska få full funktionalitet. De behöver ha ständig fas för att fuktfunktion och konstant grundflöde ska funka. Impuls via tex strömbrytare för belysning krävs för att trigga igång det tidsfördröjda forcerade fläktläget. Att oattraktivt alternativ är att installera medföljande dragsnöre för detta, skulle jag nog aldrig göra men det triggar samma funktion.
 
Redigerat:
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.