Har en timmerstuga från slutet på 1700-talet med lin som tätning. Stugan är oisolerad, men på insidan sitter masonit (tror jag) och sedan tapet. Används endast maj - september.

På sommaren är hela söderväggen bebodd av fladdermöss. Har aldrig problem med mygg, men skulle gärna byta. Problemet är ju - hur blir vi av med fladdermössen? Att täta alla glipor känns som ett totalt omöjligt jobb. Vi har satt upp holkar, men hur får man dem att flytta?

Eg har det inte varit något större problem förrän för 3 somrar sedan då fladdermössen hade gäster med sig - vägglöss... Och vägglössen stannar inte i väggen, om man så säger. Anticimex är redan beställd till denna sommar, men med små barn så är det inte kul (inte för oss vuxna heller förstås).

Någon som har tips på vad vi ska göra? Det mest drastiska, och kanske enda alternativet som vi ser det, är att riva all masonit och frilägga timmerstockarna från insidan. På så sett ser vi med dagsljusets hjälp var gliporna är och kan täta. Men vad ska vi täta med så att fladdermössen inte tar bort tätningen och flyttar hem igen?

/alacs
 
Jag är en djurvän och rätt så miljövänlig också..men ibland får man gå lite över gränserna.

En metod som jag då och då använder är att ta koncentrerad amoniak från färghandeln blanda 1:4 med vatten.
Ta sen en sån liten tryckspruta som man har till ogräsmedel eller liknande.
Spruta i lite här och där i håligheter ..och vips så flyger alla möss (och även såna med fyra ben) ut fortare än kvikt!
Kan behövas upprepas ett par ggr men jag har fått mina ekonomibyggnader (väggar)helt rena från odjur på detta vis.
Dom har inte återkommit på två år nu..
 
Är du säker på att vägglössen berodde på fladdermössen?? Vi har haft fladdermöss i väggen av och till i åratal och aldrig haft andra problem än att de luktar ganska fränt under sin aktivaste period några veckor i juli. Någon sällsynt gång förirrar sig en fladdermus in i huset och dör av uttorkning om vi inte hittar den i tid och försiktigt bär ut den. Jag gillar dem; särskilt gillar jag att de framför allt äter mygg.
 
Karin i V-götland skrev:
Är du säker på att vägglössen berodde på fladdermössen?? Vi har haft fladdermöss i väggen av och till i åratal och aldrig haft andra problem än att de luktar ganska fränt under sin aktivaste period några veckor i juli. Någon sällsynt gång förirrar sig en fladdermus in i huset och dör av uttorkning om vi inte hittar den i tid och försiktigt bär ut den. Jag gillar dem; särskilt gillar jag att de framför allt äter mygg.
Nja, helt 100 är vi ju inte på vägglössens ursprung, men har svårt att se varifrån de annars skulle komma?!

Stugan ligger typ 7 km rakt ut i skogen, och inga andra har varit där. Vi hittar ingen mus/rått-spillning inomhus, utan det är enbart fladdermöss.

/alacs
 
alacs skrev:
Nja, helt 100 är vi ju inte på vägglössens ursprung, men har svårt att se varifrån de annars skulle komma?!


/alacs
De kanske är "antika" vägglöss som överlevt från 1700-talet! Borde du kunna sälja dyrt i sådana fall! ;D
Tror att fladdermöss är fridlysta så man ska nog inte tala för högt om hur man gjorde sig av med dem! Hade en knäpp chef en gång som satte upp ett fisknät mitt i fladdermössens flygbana. Funkade jättebra som fälla men dagen efter satt massor av skrikande fladdemöss i nätet och "djurvän" som han var ville han avliva dem på ett humant sätt. Men det gick ju inte att få loss dem ur nätet så han plockade fram häcksaxen och knipsade huvudet av varenda en.... :p
 
Fisknät sa du ... Hmmm ;) Fast det där med häcksax lät inte så lockande :-?

Nej, fullt medveten om fridlysningen, men vad fasen ska man göra?? När de kommer in i huset, och sätter sig på grunden så barnen går fram och ska klappa, då är det ingen hit!

/alacs

fisknät..
 
Visade diskussionen för en kollega som är biolog (och särskilt förtjust i just fladdermöss), och han plitade genast ner följande inlägg:

"Ett 1700-talshus med masonitklädda innerväggar låter som rena drömmen för fladdermöss. För att bli av med dem krävs nog mycket riktigt att ALLA springor ned till 8-10 mm tätas. Eftersom fladdermöss varken gräver, gnager eller bygger bo är valet av tätningsmaterial av mindre betydelse. Tätning bör ske under tiden fladdermössen inte befinner sig i huset, dvs under perioden oktober-mars. Fladdermössen använder huset som yngelkoloni och kolonin består enbart av honor och ungar. För att undvika fridlysningsproblematik och att skada djuren så är det viktigt att tätningsarbetet sker innan ungarna föds, så att honorna kan välja andra koloniplatser. Fladdermössen är inte mer förtjusta i vägglös än vi människor, så det är möjligt att de självmant byter koloniplats. De kommer dock troligen glatt och tacksamt tillbaks om Anticimex sprutar mot lössen.

Om fladdermössen är riktigt många (hundratals) rör det sig troligen om dvärgfladdermöss. En stor, mörkmålad träholk (rejäl trälåda, med ingångsspringa liknande de i väggen) i söderläge skulle kunna vara attraktiv under förutsättning att de inte tar sig in i söderväggen. Valet av koloniplats är ingen slump, utan söderläget har valts för att honorna ska kunna använda mindre energi för att värma kroppen och mer för att producera mjölk till ungen. Fladdermöss är långlivade och vanedjur så de återvänder ofta till samma koloniplats år efter år. Under hösten flyttar dvärgfladdermössen söderut för att övervintra på platser med mildare vinterklimat. Om ni efter att fladdermössen lämnat koloniplatsen (nu) sprutar mot löss och lyckas täta väggen innan de kommer tillbaks (april) så bör problemet vara löst. Övriga i tråden nämnda metoder avråds bestämt ifrån.

Mvh: Niklas Wahlström (niwa@bredband.net), biolog."

Läs o lär! ;)
 
Tack Sara_B för informativt svar!

Då blir ju nästa fråga - har någon tips på vad vi ska täta med, utifrån? Finns det något som kan sprutas in mellan stockarna, utifrån. Är inte sugen på att riva ner masoniten så här på stört. Det rör sig om en vägg som är ca 7 m lång, och knappt 3 meter hög, dvs ca 20 kvm.

/alacs
 
alacs skrev:
När de sätter sig på grunden så barnen går fram och ska klappa, då är det ingen hit!
Varför får inte barnen klappa fladdermössen? De bits inte!
 
Sara_B skrev:
Övriga i tråden nämnda metoder avråds bestämt ifrån.

Mvh: Niklas Wahlström (niwa@bredband.net), biolog."

Läs o lär!  ;)
Det håller jag med om - hoppas att ingen läste mitt inlägg som ett råd - det var mer menat som ett skrämmande exempel på vad knäppa chefer som inte tänker efter före kan ställa till med!
 
Hittade en bra sida om fladdermöss
http://bat-protector.se/ och framför allt sidan om frågor och svar.

Där sägs att fladdermöss visst kan bitas, och att man ska ha handskar på sig om man ska ta i en fladdermus. Min egen erfarenhet (en gång) säger samma sak: den blev livrädd, väste och visade många små sylvassa tänder.

Och jag skulle nog tycka det var trevligast att sanera söderväggen, ta bort all masonit och rengöra. Mycket jobb, man behöver inte ta allt på en gång, men det måste vara ganska äckligt där inne.

/EB
 
Jag har burit ut fladdermöss ur huset några gånger, och försiktigt placerat dem intill sin vanliga ingångsspringa eller iallafall nånstans där inte katten skulle kunna nå dem. För det mesta har jag föralldel haft handskar, men någon gång inte. Den lille stackaren försökte bita mig i handen men klarade inte av att bita så hårt att det blev något märke.

En gång hade en fladdermus blivit hängande inomhus i en gardinstång och var alldeles svag av uttorkning. Jag satte försiktigt ner den på verandaräcket vid en liten vattenpöl stor som en enkrona. Den börja dricka på en gång och så småningom flög den iväg när den hade hämtat krafter.

2-3 gånger har vi hittat fladdermöss som har dött inomhus i något skrymsle, förmodligen av uttorkning när de inte lyckades hitta ut igen för de har varit helt förtorkade.
 
De är ett allt vanligare problem när vi för hem dem med oss från resor osv. Vägglössen stannat inte på värddjuret, mer än för att få käk, så det är mycket möjligt att de inte bars av fladdermössen. Vad säger Anticimex?
Ni var inte ute och reste innan? Om man bott på ett loppigt hotell och befarar att de finns med i en väska tex kan man antingen frysa den ett dygn eller värma den ( bastun tex).
 
fladdermössen är kanske i väggen tack vare ni har vägglöss, smaskens tycker fladdermössen......det är vad jag tror.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.