Hejsan byggahusmedlemmar,

En entreprenör (som jag köpt det massiva furu golvet via) har totalrenoverat hela ovanvåningen för några månader sen.
Hantverkarna var väldigt skickliga och det såg inledningsvis väldigt fint ut. Idag några månader senare har nästa alla plankor kupat sig. Dalen mäter ibland 3 mm på 14 cm bredd.

Jag har tidigare (2 år sedan) själv lagt samma golv på nedanvåningen och då har det inte kupat sig, därmed valde jag samma vackra golv till ovanvåningen. Jag antar att golvet helt enkelt var för fuktigt då det lades. Golvet levereras färdigt för "läggning".

Egentligen är jag ganske trött på det hela, men eftersom det handlar om så satans mycket pengar kanske man inte skall sitta snällt och vänta.

Frågan är hur jag skall gå till väga vid reklamation. Antag att golvleverantören erkänner att golvet varit fuktigt och skickar nya 70m2. Vem skall då stå för kostnaden att lägga om hela golvet?

Någon som har någon liknande erfarenhet?
 
Jag skulle först prata med golvtillverkaren för att få lite kött på benen och en uppfattning om vad som är rimligt vad gäller krokigt golv. Därefter kontakta entreprenören....
 
En fråga i sammanhanget, som kanske ni träkunniga har svaret på:

När jag var en ung sjöscout fick vi lära oss att när båtbyggarvirket tokade, kupade sig brädorna så att årsringarna "rätade ut" sig.

Har nyligen sett ett parti golvbrädor, som har gjort helt tvärt om.
Golvplank av kärnfuru sågas och hyvlas ju så kärnsidan skall vara uppåt.
Och då borde planken kupa sig så de blir konvext uppifrån sett.
Men de här brädorna har kupat sig åt andra hållet.
Varje bräda är alltså konkav uppifrån sett, och det blir omöjligt att få till ett användbart och snyggt golv.

Varför beter sig trät så här?
Har det att göra med om det är torkat som timmer, som sågade råplank eller vad?

Någon som har en förklaring?
 
har ingen förklaring men jag är väldigt skeptiskt till golv som är nedtorkat för läggning... visst det är säkert torrt när det lämnar fabrik men man torkar väl med ånga? (det gör man iaf i virkestorkar) fort ska det gå, sen plastas paketen och lev ut till butik.
Men går plasten sönder så börjar ju virket dra åt sig fukt från omgivningen...

Till båtbygge ska det väl vara stående årsringar om det ska vara riktigt bra, klinkbyggda båtar där är det väl bra om dom kupar sig mot varandra och inte från :)
 
Att det kuppar sig kan ofta bero på att man har behandlat brädorna, och framförallt om man bara gör det på en sida.
Kan bli lite svårt att olja eller att lacka golvet på undersidan :) Detta gör att trädet torkar olika fort på under och ovansidan med en böj på bräda som resultat.
 
Nu är det ju inte säkert att det går att få det till ett ersättningsbart fel. Men om vi antar att tillverkaren får stå för detta som en reklamation. Då har jag för mig att de enl. konsumentköpslagen också är skyldiga att stå för demontering och återmontering av den felaktiga varan.
 
Det är väl lättare att slipa än att lägga om golvet?
 
Det är min erfarenhet att golvet kupar sig mer när det torkar men att det ofta jämnar ut sig när torkningen är över.

Jag har dock enbart erfarenhet av kilsågat golvplank som bör ligga på plats i minst ett år innan det skruvas/spikas fast i januari-februari (eftersom det är den torraste tiden på året).

Träguiden
 
Tack för era tankar och funderingar. Om golvet rätade upp sig något under de kommande kallare månaderna kanske det kan ses om acceptabelt. Jag har ännu inte kontaktat golvleverantören. Dock har jag sett att även spillbitar i källaren krökt sig (dock är det klart fuktigare i källaren). Intressant det där om konsumentköplagen.
Att evakuera hela ovanvånigen med ungar och allt under många dagar känns ganska motigt. Vi får se hur vi går vidare. Tack igen.
 
Nyfniken skrev:
Det är väl lättare att slipa än att lägga om golvet?
Helt klart.

Men om det kupat sig åt "fel håll" (= brädorna är konkava ovanifrån sett) så blir också springorna i skarvarna större också.
Och de går inte igen om man slipar golvet.
Dessutom kommer brädorna att tendera att rulla/vicka på underlaget när den konvexa sidan är nedåt.
Om man inte skruvar golvet förstås
 
  • Gilla
Nyfniken
  • Laddar…
Golvet är skruvat på underlaget, dock är det behandlat och borstar så att cellulosan förvunnit och åldersringarna kommit fram. På detta sättet blir golvet tåligare (säljsnack:-D). Slipar man golvet förlorar man "tåligheten"....


Jag hoppas att det rätar ur sig något, gliporna mellan plankorna bekymmrar mig (ännu) inte så mycket. Huset är gammalt så det passar liksom in.
 
Även om tillverkaren konstaterar att golvet är felaktigt så är dom bara skyldiga att ersätta materialet och inte läggningen. Allt enligt köplagen.
 
Kyleman skrev:
Även om tillverkaren konstaterar att golvet är felaktigt så är dom bara skyldiga att ersätta materialet och inte läggningen. Allt enligt köplagen.
Gällande TS fråga så är det entreprenören som levererat golvet och därmed också är avtalspart. Konsumenttjänstlagen är tillämplig i detta fallet och där ges rätt till ersättning för alla kostnader.

Varken konsumentköplagen eller köplagen är riktigt tillämplig när tjänsten är det huvudsakliga syftet med avtalet.
 
Lolle skrev:
Varken konsumentköplagen eller köplagen är riktigt tillämplig när tjänsten är det huvudsakliga syftet med avtalet.

Tack lolle och alla, vet inte (eller snarare vet jag :D) att jag inte förstod ovanstående riktigt.

Följdfråga, hur lång reklamationsrätt har jag?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.