Ett av husen jag kollar på har uppvärmning med olja. Förutom detta så har pannan från 1959 rökutlopp rakt bakåt i golvnivå. Detta verkar vara en ovanlig egenskap på modernare pannor.

Om man nu skulle köpa huset och vill köra pellets, vilka pannor passar? Eller är det bara att räkna med att hacka upp murstocken i lämplig höjd för nytt inlopp? Tittade på CTC 1100/1200 men de har ju utlopp rakt uppåt och jag misstänker att en S-formad böj ger förluster? Eller funkar det om man sätter 100 mineralull runtom?

Man kan naturligtvis köra vidare med befintlig panna och byta till bergvärme om den går sönder, men det vore bra att veta om det överhuvudtaget finns pannor som passar.

Om man skulle hacka upp murstocken antar jag att det är ett jobb för ett proffs? Tidsuppskattning?

/Anders
 
Krilleman
Flytta upp rökröret skulle jag rekomenderat!
Jag hackade upp min murstock ca 40cm, inga som helst problem. Det blir än bättre installation!

Tog väl en dag och kul var det! OK från sotarn fick jag med. Jag hade specialbeställt en "stoss" till rökröret, alltså bara en hylsa i 3mm stål, som är lite större än rökröret (5mm fritt runt om) som jag murade in för att sedan dreva runt med glasfibergarn, lättare att få ut pannan ur murstocken vid ev problem och mindre sprickbildning runt rökröret då det blir stora variationer i temp som nu kan expandera lättare!
 
Ok, tackar för svaret. Pratade du med sotaren först eller finns det standardregler för hur man gör? Antar att det praktiska arbetet är att borra några hål med borrhammaren först så man måttar in mot rökgången i skorstensstocken och sedan bilar med mejsel om maskinen har rotationsstopp. Eller hur gjorde du? Vad använde du för bruk för att mura fast stosen?

Var köper man en stos?

/Anders
 
Krilleman
Samtal med sotaren först! Lättast så.

Bara fram med bilmaskin och köra på, inga hål, bara knacka på... Ganska lättjobbat med murad skorsten.

Vanligt murbruk är inga som helst problem, vad tror du att din skorsten är gjord av idag???

Jag specialbeställde stossen hos ett företag specialiserat på ståltillverkning av olika slag, sen att man har turen att ha svärfar där underlättar en hel del! Men en vanlig smed ska utan några som helst bekymmer lösa det åt dig. Glasfibergarn finns både på kaminbutiker och biltema.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.