Går och klurar på var min kommande NIBE Fighter 1150 skall installeras då vi inte har någon plats i mangårdsbyggnaden.

Alt 1 är i ett befintligt pumphus som är påbyggt huvudbyggnaden, se bild. Idealisk placering med tanke på rördragning, ca 1 m till VVB på insidan. MEN lågt i tak. Endast ca 120 cm (Fightern är 100 cm). Kommer det att funka med tanke på installation och service mm??

Alt 2 innebär placering i källaren till ett uthus, ca 160 cm i takhöjd men det blir till att gjuta ett golv där och gräva 20 m kulvert.

Måste säga att det lutar åt Alt 2, men lite synpunkter skulle uppskattas. Någon som kört en Nibe via 20 m kulvert med VVB i andra änden? Finns det några fallgropar här?
 
  • pumphus.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
En kulvert stjäl ju alltid en del effekt. Och 120 i takhöjd är ju ingen höjdare heller. ;)

Hur svårt är det att greja lite med taket på pumphuset så att det går att höja vid behov? Tänk vedlår! Både installation och eventuell service skulle ju underlättas och modden är förmodligen både enklare och billigare än att gräva en kulvert.
 
Jo, jag har varit inne på den lösningen, det går nog att göra taket vikbart på något sätt.

Det som känns lite oroande är om det kommer att finnas ersättare/alternativ till Fightern med samma låga bygghöjd i framtiden. Inte så kul att stå där med en pump som är 150 cm om 15 år.. :(
 
Jo, men du har ju alternativ 2 att ta till då. Att planera för den eventualiteten om 15 år idag, med de kostnader det innebär, känns rätt fånigt. Du investerar i nånting du inte behöver, som kommer att ge 0 avkastning i 15 år och dessutom kan visa sig vara onödig när nästa pump ska in! Så tänker jag. Men har du pengar du inte vet vad du ska göra med så! ;)
 
mycke_nu skrev:
Det som känns lite oroande är om det kommer att finnas ersättare/alternativ till Fightern med samma låga bygghöjd i framtiden.
Med tanke på utvecklingen hitills blir de säkert inte större, snarare tvärtom. :)
 
Bra input! Tack för den.

Det är lite svårt att gå till Alt 2 i ett senare läge eftersom det skulle innebära stora ingrepp i bostadshuset.

Det fanns även några andra baktankar med Alt 2 (inredning av uthuset), men efter moget övervägande det blir en utbyggnad av det befintliga pumphuset istället.

Rejäla dörrar på sidan och ev ett öppningsbart tak så blir det nog inga problem med installation och service.

På köpet får vattenanläggningen (2x200 l hydropresser bla) det varmt och gott utan frostvakter! :)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.