Vi rev idag kökskakel i vårt nyköpta hus (kaklet sattes 2003, huset från tidigt 50-tal). Bakom gipsskivan hade byggaren gjort utrymme i masoniten och där dragit en elkabel till fläktkåpan. Såvitt vi kan bedöma är det knappast en godkänd kabel som sitter där. Desutom har man skarvat två kablar i det urtagna spåret (i masonitskivan) och endast lindat eltejp runt skarven! Detta måste väl för sjutton ändå vara ett sk dolt fel? Huset har en hel del märkliga ellösningar; vanlig lampkabel i taket i garaget, kåpor för jordade uttag där uttagen inte alls är jordade (bl a i köket!) mm. En elektriker kommer i veckan och besiktigar det hela.
 
Om man såg kabeln i taket mm när man besiktigade huset inför köpet skulle ni nog gjort en besiktning av elen meddetsamma, då kunde elektrikern kanske hittad fler saker som gjort att ni kunde fått pengar för att fixa ev farlig eldragning, men knappast nu.
 
Dessutom lär det vara extremt svårt att få någon form av ersättning från säljaren pga sådana småsaker. Det finns folk som har fallfärdiga hus och men likväl får processa i år för att lyckas hävda sin rätt och få ersättning för dolda fel.

Håller även med falukorv, finns det synliga oegentligheter gällande elen faller det på köparen (genom undersökningsplikten) att antingen acceptera läget eller undersöka närmare.
 
Borde kunna vara dolt fel men kostnad för åtgärda bör hamna på en nivå så att det inte är lönsamt att försöka få ersättning och i min tolkning inte heller syftet med dolda fel.
Du har redan noterat att det finns konstiga eldragningar som är synliga. Är det ett hus från med 50-60 år på nacken utan "elrenovering" så bör man redan vid köpet tagit hänsyn till detta vid budgivning och att det under åren gjorts förändringar utifrån då gällande regler. Och som jag tolkar det är ni ändå igång med en renovering.
 
Bit i det sura äpplet. Fixa. Var glad. :)
 
Jag förstår argumenten men samtidigt är felet bakom kaklet knappast något som en elektriker hade upptäckt vid en mätning. Allt funkar ju, men måste väl anses som en ganska farlig konstruktion. En ev. brand pga smält tejp kan få svåra konsekvenser och ett försäkringsbolag lär väl i en sådan situation inte vara så generösa? Nåja, vi får fixa till detta nu genast.
 
Iom att du sett att det finns tveksamma elinstallationer i huset, så är elfel i princip inte dolda fel. Det är fel som du får förvänta dig med anledning av husets ålder och allmäna skick. Att det var skarvat bakom kaklet skulle inte upptäckts vid en elbesiktning, såvida inte det var 2 olika kabeltyper som var ihopskarvade. En elektriker hade därmot slagit ned på att det var en felaktig kabeltyp för den förläggningen (om det nu var fel kabel). Dvs du har köpt ett hus där du borde misstänka att det var fel på elinstallationen, inte ett dolt fel.

Sedan är det en annan sak att om du har anledning att misstänka att det är säljaren själv som har gjort ett dåligt hempul här, så kan du ju alltid prova att kräva honom på en lämplig summa, han kanske har lite dåligt samvete för sina försök att leka "lillie elektrikern". Alternativt lova att inte kräva honom om han bara pekar ut var han mer har varit och härjat.

Om du menar att trådaran bara var ihoptvinnade utan någon som helst form av koppling och sedan isolerade med eltejp. Så har du stor anledning att vara upprörd, en sådan koppling blir med stor sannolikhet överhettad och är en klar brandrisk, om du drar igång brödrosten och kaffebryggaren.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.