Flyttade igår in i nytt hus.
Har dock upptäckt lite brister och fel när jag idag tittat runt. Tänkte kolla lite snabbt här innan jag tar det med säljaren/mäklaren.
Som första fråga, ska jag ta det med just säljaren eller direkt med mäklaren? Risken att det uppstår en situation med olika åsikter finns ju. Vi vill ha ett hus i bra skick och de vill bara glömma huset.

* I badrummet finns värmegolv, reglaget på väggen går inte att stänga av. Utan man måste skruva ner temperaturen för att stänga av. Är det okej?
* I gäst toan läcker det smått från ett rör, min eller hans huvudvärk? Nytt från 2010.
* kan man förutsätta att det går att dimmra då det sitter sådant till alla spots? Går nämligen inte, utan är bara för att tända /släcka. (Badrum, hall, kök)
* Trädgården är ej skött, häckarna har inte sett en sax på denna sidan midsommar. Gräset klippt dock.
* De hade kameror koppla till larm, de är nedmonterade, är det okej? Det enda som står i kontrakt och liknande som inte skulle ingå var ett persikoträd
* Altanen är enbart förankrad i hus och sedan plintar på yttersta raden, allt däremellan är uteplattor staplat? Är det okej? Misstänker dock denna detalj ingår i min undersökningplikt.


/Ennepop
 
O
Allt detta ingår naturligtvis i din undersökningsplikt!
Det ända jag funderar på är larmet. Det överlåter jag åt någon annan att svara på!
Varför gör man kanske ett av sitt livs största affärer, men inte läser på innan?


Jag hoppas att du skämtar när du klagar på tomten....
 
Kul respons. Kanske därav nickname.
Att jag reagerade på tomten var den att broderns mäklare sa att det skulle ske, så hans tomt blev åtgärdad. Men ska jag då be om ursäkt för min fråga? Nej.

Ska man kontrollera varje brytare alltså? Varje rörkoppling? Har aldrig sett en besiktningsman sitta trekvart vid varje sådan för att se om det börjar droppa el ej. Därav min fundering.



/Ennepop
 
Det är ett begagnat hus du köper , vissa saker går sönder o kan gått sönder mellan in och utflyttning ,men ni planerar inte att göra om något i huset bara bo där
 
O
Tja... om du hade läst på ordentligt så hade du vetat svaren redan!
De frågor du ställer hade du väldigt enkelt kunna kontrollera vid din besiktning som du väl gjorde...
Det finns inga krav på att häcken måste vara klippt! däremot kan man komma överrens om det men det är en annan sak.
Du inser att altanen faller på din undersökningsplikt, men varför skulle inte resten göra det? som tom är lättare att upptäcka?
 
Förstår att jag har undersökningplikt, besiktning är gjord. Jag står inte och faller med detta. Vet att det är ett hus med 30 år på nacken. Finns värre saker än detta som efter besiktningen är avklarat. Stör mig på detaljer dock.
Mest av intresse och sådant som frågan ställdes här. Vid nybyggnation kan man förvänta dig viss funktion utan att för den sakens skull behöva testa funktionen i sig innan.

PS. Utropstecken ska man använda tre ggr i sitt liv, när man föds, en valfri gång och ev på ens gravsten.

/Ennepop
 
Det är ju så att dolda fel kan man nog glömma om de här sakerna, undersökningsplikten är långtgående.

Men huset var byggt 2010? Hur är det med garantier? Har tvåårsbesiktningen passerat? När underr 2010 blev huset klart?

Larmkamerorna är troligen inte OK att säljaren atr med sig. En komplikation kan vara att larm ofta hyrs, man äger inget av larmet. OM det är så så borde säljaren ha informerat om det.

Det där med dimmrarna låter konstigt, visst kan de gå sönder, men att så många skullr gå sönder på två år låter som en matematisk omöjlighet. Vad är det för typ av dimmer? Med ratt, eller med knappar man trycker på?

Värmegolvet, visst kan en temostat gå sönder men typen av fel låter konstig. Hur har du gjort för att stänga av, och hur har du konstaterat att det inte gick?
 
Huset är äldre än 2010, just gäst toan som är byggd då. På termostaten är det om/off som är trasig, temperaturen går att ställa den värmen fungerar.

Larmet är av typen "privat". Inget hyrlarm och bundet till specifik leverantör.

EDIT:
Dimmrana är av typen vred

/Ennepop
 
Du kan aldrig förvänta dig nån funktion du inte kontrollerat om den finns.
Bygger du nytt får du en beskrivning på hur huset avses att byggas av den som ska göra det. Bara för att det finns häftiga styrsystem för el, är det inte vidare vettigt att förvänta sig detta om man inte beställt det.

Att golvvärmen fungerade, lamporna gick att dimra, röret läckte och att altanen låg på plattor ( vad nu felet idet är) är sådant som går att se utan förstörande ingrepp, därav något som åligger köpare.

Men visst, om säljaren givit garantier om att ex.vis dimmern fungerade och att rören inte läcker, då har du kanske nåt att komma med.

Vad gäller larmet, står det att det ingår? Annars är det bara att glömma det.
Du förväntar dig väl inte att tv och hemmabion lämnas kvar bara för att den fanns på visningen.
 
Redigerat:
Larmet som sådant ingår, han har tagit med sig en del av det, kamerorna.

Inser att vinklingen i mina frågor tolkas fel. Jag kommer åtgärda allt själv och vill bara veta. Precis som med städningen här var, i mitt tycke, inte tillfredsställande för att vara en "flyttstädning".
Att gå runt och prova 14 olika dimmrar känns i överkant för att kontrollera funktionen av dessa. Men tydligen måste man misstro.

Bonus, måste man testa exempelvis värmefunktionen en luft/luft också? Tittade på och hade besiktning med 25+ grader och kan man ens veta om den är okej i funktion då?


/Ennepop
 
Ja man måste försöka prova även värmen i huset, det är inte säkert att det går, men har man inte ens försökt så har man inte undersökt. Ofta kan man ex. få igång lite värme genom att ställa upp en termostat.

Kamerorna, om de var fastskruvade borde nog ingått. Men jag är inte säker.

Dimmrarna, är det alltså så att de tänder/släcker genom att man trycker på dem, eller genom att man drar dem förbi ett tydligt ändläge? Och när du då tänder, så går de genast på max?

Vad är det för lampor som dimmas? Lågenergilampor går oftast inte att dimma.

Om det är 12V halogenlampor så kan det vara fel kombination av dimmertyp och transformatortyp i armaturen.
 
Det där med larmet ser jag som en självklarhet att kamerorna skall ingå, bara ett exempel:

http://www.leifjonasson.se/node/15

Jag har alltid diskuterat eventuella "fasta" installationer när jag köpt eller sålt. Tex, alla större hyllor, lamellgardiner och dylikt. Står det inget i köpeavtalet SKALL dessa kameror som var kopplade till larmet ingå. Självklart släppte jag mina utomhushögtalare i förra lägenheten då det är självklart att dom är en del av installationen - Sen kan jag väl inte skjuta under stolen med att köparen ville ha dem.
 
Det delvis demonterade larmet är ett fel. Ovårdad trädgård är en bonus, du kan ju omedlebart forma den som du vill.

Övriga punkter täcks inte av mina kunskaper.
 
peternicklas
Det mesta faller under din undersökningsplikt eller vid besiktningen.
Golvvärmen skulle besiktningsmannen testat och då hittat felet, är ju en del av värmeinst.
Larmet skall vara kvar.
Trädgården skall vara skött, likaså städning om inget avtalats.
Det andra fallar på din egen undersökningsplikt.
 
Om du med trädgården ska vara skött menar att häeckarna borde vatit klippta har du fel. Man klipper häckarna vid midsommar, vilket TS skriver är då de senast klipptes. Sedan kan man ecentuellt klippa senare också, men det är absolut inget måste, beror för övrigt helt på häcken. Vissa häcker klipps ju inte ens varje år, syrenhäckar tex som blommar på årsskotten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.