K
Hej!

Vi sitter och ritar på vårt framtida hus och skulle vilja ha feedback på vår planskiss. Vi är väl inte helt nöjda, men känner att vi kört fast lite.

Denna skiss uppfyller kraven ganska bra, våra (fruns) viktigaste prioriteringar för bottenplan är:

Två sovrum

Kök med fönster i sydöst, köksö med vask mot gäster/matbord, två diskmaskiner. (Vi är inte helt nöjda med placering av diskmaskiner och kyl/frys, så kom gärna med alternativa lösningar!)

Plats för soffa mot en ordentlig vägg med utsikt mot trädgård och hav.

Badkar. Utgång från tvättstuga (tvättmaskin under trappan) till trädgård på baksidan. Det känns inte optimalt att ha en ingång/utgång från toaletten, så här mottages alternativa lösningar, viktigt är att vi vill ha in dagsljus på toaletten!

Trappan får inte vara direkt vid ingången för att inte dra upp grus, men den ska vara placerad så att man kan hyra ut ovanvåningen och då stänga sin egen del med en extra framtida dörr i entrén.

Torkskåp, kan placeras i klädkammare/teknikrum som inte behöver ha något fönster för dagsljus.

Absolut inga korridorer, då får man hellre gå genom vardagsrummet som till rummet i norr. Entrén räknas inte som korridor :)

Takfönster över trappen släpper ner ljus i entrén.

Övervåningen ska lämnas oinredd, men förberedd för kupa och takfönster ungefär enligt skiss. Tanken är att vi även ska dra upp vatten och avlopp till den oinredda vinden för att i framtiden kunna flytta upp där och hyra ut nedervåningen, eller tvärt om.. Taket kommer att få ett förhöjd takfot och bli 38 grader pga. begränsning i höjd på huset.

Baksidan vetter mot en relativt tät skog, så det blir varken insyn eller utsikt från dessa fönster som därför bör hållas på ett minimum.. Det är relativt trångt vid gavlarna så där finns det inte heller någon poäng att ha några fönster, däremot resonerar vi att det är det bästa stället för en entré.

Hus1s.gif
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Huset är 11x7,8 meter invändigt vilket blir nästan 86 kvm.


Som sagt vi är tacksamma för kommentarer och tips! Vad är det första som slår er?
All intressant utsikt mot hav och trädgård kommer att vara på västsidan, vi kommer att ha ett trädäck över i princip hela framsidan. Tomten medger större byggnader, men vi vill bygga så litet som möjligt och utnyttja utrymmet till max.
 
Det första som slår mig är att badrummet är väldigt konstigt planerat. Du kan INTE ha toa mellan badkar och dörr på det viset, det finns ingenstans att ha toapappret och armbågarna. Och dörren bör gå utåt. Och halva badrummet är outnyttjat pga en i mitt tycke omotiverad dörr ut. Ta bort den och sätt toan där dörren ut är ritad.

Att ha tvättmaskin under trappan och torkskåp i "teknikrum" (som säkerligen inte gillar fukt och värme hur som helst?) verkar märkligt. Torkskåp är för övrigt inget jag saknar. Bättre med tvättmaskin och torktumlare tillsammans i en tvättstuga. Bära ut tvätten (varför man nu ska göra det säger jag som är pollenallergiker) gör man lika bra genom ytterdörren som ju är nära.

Det andra är alla garderober i ena sovrummet och inga alls i det andra. Gör KLK istället, gärna två KLK som rumsavdelare mellan de två sovrummen, så får de varsin KLK som effektivt ljuddämpar mellan de rummen.

Ser också en mer eller mindre omotiverad dörr ut från köket, bättre att ha U-kök, ni har ju rejäla altandörrar längre bort mot vardagsrummet. För smal passage mellan köks-ö och vägg. Sätt fast den mot väggen eller ha större passage.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.