Har ett 30 tals hus där en del av murstocken finns i köket. Här sitter en ventil för frånluft. Kan man sätta en frånluftsköksfläkt rakt på den ventilen, eller måste murstocken kontrolleras på något sätt?

Risk för fettbrand?
 
Insidan av en gammal murstockskanal kan vara ordentligt grov/skrovlig vilket naturligtvis inte underlättar rengöring direkt. Så en viss risk för fettbrand kan finnas om du inte sätter ett insatsrör. Nu startar ju inte bränder i kanalen av sig själva, utan de startar (oftast) i glömda pannor och annat på spisen och sprider sig sedan snabbt om mycket gammalt fett finns i kanalen.

Men en intakt murad kanal borde kunna förväntas uppfylla kraven på EI15 som normalt gäller från imkanal, så jag tycker inte att det är en dum ide alls, jag har faktiskt själv köksfläkten ansluten till en kanal i murstocken. Men som sagt, fundera över hur kanalen kan rengöras.

Ett telefonsamtal till din lokala sotare är en bra idé, även om sotarna numera inte rengör imkanaler i egna hem, så kan de reglerna och om du önskar kan de också göra en kamerainspektion av kanalen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.