Ramlade in i ett klipp på You Tube som var väldigt häftigt. Tunnelbygget var väldigt seriöst och välbyggt. Dock sökte han tillstånd i efterhand. Och fick det godkänt.

Kan man bygga något liknande i Sverige? Vem frågar man om bygglov? Skulle man söka och hävda skyddsrum?

Eller äger man inte jorden vissa meter under ytan?

Tänker på mineralrättigheter där gruvbolag kan hävda att de äger en fyndighet under ditt hus å ta din mark i anspråk och du får flytta. Om jag nu inte är ute å cyklar.

Nu tänker jag inte bygga bara undrar av ren nyfikenhet.

 
  • Gilla
hogge81
  • Laddar…
Utan att ha full koll hade jag aldrig försökt få det till att vara skyddsrum. I BRF jag bor i har vi skyddsrum och det innebär en himla massa underhåll och restriktioner utan någon ersättning eller fördel förutom att vi har skyddsrum nära till hands, dock ska skyddsrummet vara öppet för alla så egentligen är inte det någon vidare fördel heller.
 
Nej skyddsrum gav ju förut bidrag så då fanns det en poäng nu ges det ju inte ut längre så rätt värdelöst efter som det som skrevs innan ska vara tillgängligt för allmänheten, det ska kunna iordningställas på 24h eller vad det nu är samt andra krav. Men du kan ju söka bygglov för en källare som är större än övervåningen eller underjordiskt garage så detta är väl inte direkt annorlunda.
 
  • Gilla
kmsekman och 1 till
  • Laddar…
Det är uppoffringar man gick med på vid bygget mot att man fick bidrag för bygget. Så fördelen kom för länge sedan.

Det borde inte vara problem att få bygglov för det.
 
Claes Sörmland
  • Gilla
Kimlars
  • Laddar…
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Du söker bygglov som vanligt hos kommunens byggnadsnämnd. Det kan antingen röra sig om en byggnad under mark eller en anläggning som definieras som tunnel eller bergrum beroende på hur den utformas och används.

Läs mer här:

[länk]
Verkar ju rätt oklart detta:
"I ett rättsfall avgjordes om en övertäckt väg skulle anses vara en sådan tunnel som kräver bygglov. Prövningen gjordes enligt ÄPBL. Vägen sträckte sig från en byggnad uppe på en höjd ned mot en strand. Den hade anordnats genom att ett schakt hade sprängts ut i berget. Delar av det utsprängda schaktet hade täckts över med en metall- och träkonstruktion. Domstolen konstaterade att det fanns glipor mellan metall- och träkonstruktionen och bergväggarna. Det fanns även en större öppning med ett större ljusinsläpp. Schaktet omgavs alltså inte av berg eller jordmassor runt om. Domstolen ansåg att anläggningen inte var en tunnel utifrån utformning och konstruktion, tillsammans med de definitioner som finns för tunnel och vad som uppfattas som en tunnel i allmänt språkbruk.. Det krävdes därför inte bygglov. (KR Stockholm 2013-11-27 mål nr 2974-12)"

"När krävs det inte bygglov?
I vissa fall krävs det inte bygglov för tunnlar och bergrum.

...
Tunnlar för väg, järnväg, spårväg, tunnelbana eller gruvdrift är undantagna från kravet på bygglov.
...
Plan- och byggförordning (2011:338) 6 kap. 1 §
Med tunnlar för väg avses tunnlar för alla sorters fordon, det vill säga både motorfordon och andra fordon till exempel cyklar. Även tunnlar som är till för gångvägar är undantagna från bygglovskravet."

Så varför var detta en fråga över huvud taget? Om en övertäckt väg är en tunnel som kräver bygglov.. men tunnlar för vägar är undantagna bygglovskrav..? fattar ingenting. =)
 
  • Gilla
henric78 och 3 till
  • Laddar…
P
I ett avsnitt av tv-programmet "Vem bor här?" Så är det en som har en tunnel mellan hus och något annat.. Lyckas inte hitta avsnittet
Men när finns vinkällare etc....
 
Det verkar inte va glasklart precis. Mycket att ta hänsyn till. Biotopskydd mm.
 
  • Gilla
linneac och 1 till
  • Laddar…
C
Det har förekommit minst ett par tunnelprojekt här på forumet, så det är uppenbarligen inte omöjligt.
 
Tunnel = långsmal källare?
 
  • Haha
  • Gilla
  • Älska
ichigo och 4 till
  • Laddar…
En gammal kollega som bor i grannkommunen byggde ett garage på runt 80m² strax under marken.
För kanske 20år sedan.

Han fick bidrag för bygget iom att han byggde det som ett skyddsrum.
Han äger det alltså privat och nyttjar det privat.
Allmänheten har tillträde först i tider av krig.

Tror dock att skyddsrumsbidraget är borta.
Men kanske dyker upp snart igen?
 
Beror mycket på hur den är utformad skulle jag gissa. Var involverad i ett projekt med en stor villa och ett friliggande attefallshus som kunden ville ”bygga ihop” med en tunnel. I det fallet blev det ett nej på bygglovet då kommunen ansåg att huset totala yta blev båda byggnadernas inkl tunnelns summerade yta och huvudbyggnaden inte fick vara så stor enligt detaljplanen.
 
  • Wow
Plätt Fia
  • Laddar…
S skalman76 skrev:
Beror mycket på hur den är utformad skulle jag gissa. Var involverad i ett projekt med en stor villa och ett friliggande attefallshus som kunden ville ”bygga ihop” med en tunnel. I det fallet blev det ett nej på bygglovet då kommunen ansåg att huset totala yta blev båda byggnadernas inkl tunnelns summerade yta och huvudbyggnaden inte fick vara så stor enligt detaljplanen.
Vilket konstigt resonemang att lägga ihop ytorna. Undra om alla kommuner resonerar så?
 
Plätt Fia Plätt Fia skrev:
Vilket konstigt resonemang att lägga ihop ytorna. Undra om alla kommuner resonerar så?
Ja, så har jag också hört i andra fall att det är. Och det är inte speciellt konstigt. Kan du gå mellan två byggnader utan att gå ut utomhus så är det en och samma byggnad juridiskt. Tycker det är logiskt - Vad tycker du ska definiera om det är samma byggnad eller två olika?
 
  • Gilla
Beckborg och 1 till
  • Laddar…
M minimunk skrev:
. Kan du gå mellan två byggnader utan att gå ut utomhus så är det en och samma byggnad juridiskt.
Byggnadsdefinitionen är mycket mer komplicerad än så, och dessutom kan den nog skilja sig åt i olika fall.
Enl. lantmäteriet så är olika byggnader som ligger vägg-i-vägg med genomgång olika byggnader om de tex är byggda vid olika tidpunkter. Kolla gärna på en skola i din närhet.
Men de kan också betraktas som en byggnad.
Mycket oklart hur bedömningen sker.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.