Vi har precis reserverat en tomt som vi skall skriva på papper för om två veckor.
Vi tänker bygga ett normalstort hus på tomten och även ett mindre hus (typ attefallshus) som vi i ett senare skede tänker hyra ut.

Undrar om någon vet om man får göra som följer:
Om vi söker bygglov samtidigt för huset och för det mindre huset, kan vi då börja med att tillexempel köpa ett attefallshus, bygga upp det och sedan bo där medan vårt stora hus byggs?
 
Om detaljplanen tillåter två bostadshus så ja, annars blir det lite lurigt då ni inte får bygga ett attefallshus innan huvudbyggnaden och flytta in.
 
  • Gilla
Emma841
  • Laddar…
Hej Yonez! Frågan om Attefallshus har förmodligen bdhandlats i någon annan tråd. Först behöver detaljplanen följas men också bygglovet. En friggebod eller attefallshus behöver nämligen uppföras som komplementbyggnad till befintlig huvudbyggnad. Och kan alltså inte ersätta en huvudbyggnad som är under uppförande. Tyvärr. Det finns också exempel på någon byggherre som hotats med polisanmälan för att man låtit byggjobbarna bo i bygget. Ute i vida världen bor byggjobbarna på bygget men inte i Sverige. För myndigheterna vill inte att folk bor på bygget. Det är förbjudet vid vite.
Säkrast för dig är nog att söka tempoärt bygglov för en byggbarack på hjul. Eller att uppföra attefallaren på grannens mark . Men kanske någon annan på forum vet hur det går till? MVH, PerOF
 
Det handlar ju inte direkt om en friggebod. Ni ska ju bo i den. Ström, vatten avlopp osv. Inget litet projekt i sig. Jag skulle satsa på en husvagn som ni sedan säljer ((kanske går att hyra?) och i efterhand bygger ert attefallshus.
 
Spontant skulle jag säga att det inte går. För att få bygga attefall måste du redan bo på fastigheten.
Det enda som säkert fungerar är byggbarack eller husvagn.
Ring kommunen och fråga!
 
Om ni bygger ett fristående garage kanske ni kan bo i det?
 
Tack för all input.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.