Har ett nyckelfärdigt hus som ska målas nu. Det finns en tunn röd "grund" gjord på fabriken. Kan man måla med falurött på den? Vet inte vad de har använt för färg på fabriken, men den är väll mest för syns skull..
 
I princip kan man bara måla falu slamfärg på trärent eller annan falu, allt annat går bort. Du kan ju höra för med fabriken vad för slags färg de har använt men sannolikheten att det är 'rätt' färg är nog liten.

Enl. Falu rödfärg själva är det nedanstående som gäller:

Falu Rödfärg är främst gjord för obehandlat, ohyvlat virke eller tidigare slamfärgsmålade ytor - vilket innebär att resultatet kan vara varierande om man väljer att måla en yta som är behandlad eller målad med något annat. Därmed inte sagt att det inte kan bli bra.
Nedan följer generella råd. Det kan vara stor skillnad på två underlag med samma yta, beroende på hur gammal färgen är etcetera. Så även om det bör gå bra att måla över exempelvis pigmenterad olja, rekommenderar vi att du alltid provar att måla en yta först och se om det fungerar. När du testmålar ska du helst välja en yta på huset som är så skyddad och opåverkad som möjligt, exempelvis under en taknock. Fungerar det där så kan du vara ganska säker på att det fungerar på resten av huset också.
Oljefärg: Nej.
Lasyr: Ja, om den är gammal och torr.
Pigmenterad olja: Ja, det bör gå.
Vattenlöslig lasyr: Ja, om den är gammal.
Tjära, terpentin och linolja: Det kan fungera.
Akrylatfärg: Nej.
Järnvitriol: Ja, det är inga problem.
Fabriksgrund: Det beror på vilken typ av grund det är. Hör med din leverantör om den är övermålningsbar med Falu Rödfärg.


Hoppas det löser sig :)!
 
tack! Har ringt till fabriken men de kunde inte svara på vilken färg de har använt!! Jag ska ringa igen och hoppas på att jag får prata med någon annan..!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.