Hej,
vi köpte hus sommaren 2009 och är i efterhand inte helt nöjda med säljarnas, mäklarens och besiktningsmannens agerande - men jag vet inte vad lagar och regler säger.

Vi har ett badrum med plastmatta som enligt de förra ägarna gjordes i ordning av fackmän 2004. Inne i duschutrymmet är fallet ok mot golvbrunnen, men vatten som stänker ut ur detta utrymme rinner ner mot väggen bort från golvbrunnen. Är det rimligt om renoveringen har gjorts av fackmän?

Besiktningsprotokollet har "inga noteringar" avseende badrummet. Är det rimligt att (säljarnas) besiktningsman missade det? Borde vi ha upptäckt det själva?

Det felaktiga fallet tycks dessutom bero på en sättning i huset som orsakats av omflyttning av bärande väggar på övervåningen vid en renovering av förrförra ägarna på 80-talet. Den här sättningen är inte heller nämnd i besiktningsprotokollet eller nämnd av de tidigare ägarna. Borde vi ha upptäckt den också?
 
Ja som köpare så har du undersökniongsplikt. Den fullgör man antingen genom att undersöka själva, eller genom att anlita en besiktningsman. Om säljaren har gjort en besiktning så är i normalfallet inte den besiktningsmannen ansvarig inför er, utan bara inför säljaren. Dvs. i normalfallet så är inte undersökningsplikten uppfylld bara för att säljaren har anlitat en besiktningsman.

En sådan säljar besiktning skall man mer se som ett marknadsföringsdokument.

I vissa varianter av säljarbesikttningar så ingår det i avtalet att ansvaret kan flyttas med till köparen, då ofta mot en ersättning på 2- 4 000 från köparen. Finns lite olika varianter.

Det dåliga fallet borde en besiktningsman rimligen ha upptäckt, och anmärkt på. Hade det då varit en besiktnings som ni beställt så hade besiktningsföretaget haft ett ansvar gentemot er.

Sättningarna är svårare att uttala sig om huruvida de borde upptäckts.

Det påstås (har inte själv läst villkoren) att ex. Sv. fastighets förmedlings "varudeklarerat" är utformat så att de fel som inte upptäcks av den besiktning som ingår i paketet, per automatik ersätts. Dvs. de "erkänner" alla icke upptäckta fel som antingen dolda eller miss av besiktningsmannen. Det blir sedan en kamp mellan förs. bolaget för dolda fel försäkringen och besiktningsföretaget om vilken part som skall stå för det. Osäker på om det verkligen är så enkelt, men de verkar vara på rätt väg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.