Om man lägger en termometer i till-luftventilen på FTX-systemet - får man den faktiska eller den upplevda temperaturen då?

Är den upplevda temperaturen bara något vi människor kan känna?
 
Ja, upplevd temperatur som jag tolkar det tar även hänsyn till hur luften "blåser" (Om luft som är kallare än hudens drygt 30 rör sig, så känns det "kallt"), dessutom måste man ta hänsyn till olika ytors IR-temperatur, dvs hur mycket de strålar värme, alt du strålar värme till dem.

Det kan alltså kännas gott och varmt i ett rum med golvvärme, trots att temperaturen i luften kanske bara är 18 grader,

Samma sak i ett hus med radiatorer under tex köksfönster som strålar gott när man sittet och äter frukost, i ett hus med samma lufttemp med tex luftburen värme kan det istället kännas kallt vid motsvarande förtäring...
 
Skulle säg att du kommer mäta en faktiska temperaturen. Termometern kommer visa luftens temperatur oavsett flödet runt omkring den medans om du står vid tilluftsventilen så kommer du även ta in kyleffekten då luften träffar dig med en viss hastighet. Med reservation för att det fortfarande finns någon termometer på marknaden som mäter termperatur med hjälp av avkylning på något skumt sätt.

Vid flödesmätning kan man utnyttja fenomenet med upplevd temperatur dock då viss utrustning räknar ut flödet baserat på temperatur av luften som träffar en tråd och flödet räknas ut genom att mäta avkylningen på denna tråd samt hur detta påverkar resistansen genom denna.

// Mats
 
En termometer som är torr mäter faktisk lufttemp.
En blöt termometer påverkas dock av avkylning beroende på relativa luftfuktigheten och vindhastighet.

DVS har man 2 st lika dana termometrar där den enas bulb är inlindad i blött papper eller en trasa och snurrar runt dem en stund i luften så kommer den våta visa lägre temp. Har man en tabell så kan man utläsa tempdiff som relativ luftfuktighet.

I upplevd temp är ju dock andra faktorer än bara relativa fukthalten relevant, så det är fortfarande inte ett bra mått på upplevd temp.
 
Ett annat sätt att mäta upplevd temperatur är att ha en temperatursond som är uppvärmd.Sonden skall dessutom ha en yta som kan stråla/ta emot strålningsvärme.
(Optimalt är nog att sonden hamnar i jämvikt vid ca 30 grader)

Rör sig luften kommer sonden att kylas av luft som är kallare och värmas av luft som är varmare, och tempsonden ger då ett mått på "windchill", likaledes påverkas den av omgivande ytor som är kallare, resp varmare än luften i rummet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.