Håller på att riva ut ett gammalt bjälklag i ett rum i vårt hus från början av 1900-talet och smider planer på hur jag ska återbygga det på bästa sätt.

Golvet är tänk att hamna i samma nivå som det ursprungliga golvet, dock så klart rakt (slog ca 6 cm innan), vilket blir ungefär i höjd med var ytterväggarna går över från betong till tegel (massiva väggar). Nuvarande bjälkar sitter på cc ca 70-80 cm, ca 110x220 mm och är inmurade i yttervägg och hjärtvägg, dock är dessa ej helt parallella med de övriga väggarna. Finns även en bärlina i mitten av rummet (rummet är ca 5.5x4.5 meter).

Som jag ser det finns det tre alternativ(bärlina kommer att sättas på mitten oavsett alternativ):

1. Försök återbygga som det ser ut nu, ca 70-80 cm cc på bjälkar (skruvlimma två 45x220) och försöka mura in dessa på samma sätt. Detta kommer tyvärr nog att vara struligt och blir inte rakt (relativt ytterväggar), även svårare med isolering och golvspån. Kan dock komplettera med bjälkar i mellan för att få cc 600 att skruva i, dock får dessa fästas i kortlingar längs vägg vilket ej är det bästa för att kunna klara last.

2. Fästa fast en nya bärlinor i väggar och sätta alla bjälkar i balkskor, de ojämna väggarna ställer dock till det så då ska det putsas eller gjutas så att väggen blir jämn. Bärlinan fästs sedan med ankarmassa och gängstång. Viss oro för sprickbildning finns med detta alternativ, väggen är dock ca 500 mm så bör fästa ordentligt.

3. Mura upp helt ny grundmur längs den gamla och sätt ny syll och kantbjälke och sedan fästa allt i detta. Detta alternativ är troligtvis bäst men mest tidskrävande och försämrar åtkomst till de äldre väggarna.

Alla synpunkter är välkomna!
 
  • Renovering; golvbjälklag uppbrutet, isolering synlig, tegel och elledningar syns. Skador eller reparation pågår.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.