Hejsan !

Fönster- och dörrfoder samt fönster befrias nu från plastfärg. Även dörrar skall bli av med sin dalablåa plastfärg.

Övningen på huset, som hade samma färger är gjord. Bostadshuset är numera ljus faluröd med 20% grön umbra knutar samt gulockra på fönsterbågar. Skit snyggt !

Idag är logen på 2 sidor 100% faluröd (dörrar, fönsterfoder, fönster, vindskrivor knutar, rubbet). På de andra sidorna är det vita foder & fönsterbågar samt blå dörrar/portar.

Frågan är hur färgsättningen skall vara sen ? Spontant känns det som att de helröda sidorna är mest rätt då det förr var enklare färgsättning på "uthus". Men med tanke på att det är hyvlat virket i foder & dörr samt att fönsterbågar inte brukar vara målade i slamfärg, kanske det skall vara linoljemålat där. Dår står valet mellan att byta ut foder mm till ohylvat och rödfärga det eller att skrapa klart och linoljemåla. Om det senare, vad föreslås för färgsättning ? Grön umbra på fönsterbågar & foder samt tjära på dörr ? Gulockra på bågarna som på bostadshuset vore väl "för fint" för en loge ?

Rådvill, helt klart !






Gården är återuppbyggt efter stora branden i Umeå 188?. Tydligen är både loge & hus hitflyttat (mao byggår före 188?).
 
En bild på huset vore trevligt :) . Sen är väll enkelhet ledordet för ekonomibyggnader.
 
Traditionellt har dörr- och fönsterfoder varit hyvlade, så de ska ni nog inte byta ut. Tvärtom var det vanligt att man målade dem i en avvikande färg. Kromoxidgrön 100% är väldigt snyggt, det kan rekommenderas! ;) Gröna bågar, bruna (järnoxidbrun/bränd terra?) foder och tjärade dörrar kanske?

Hemma hos oss, en gård som uppfördes i mitten av 1800-talet och ladugården något senare, har vi följande färgsättning:
- Logdörrar, dassdörr, dörren på härbret: kromoxidgrönt
- "Undantagsstugan" och bagarstugan: kromoxidgrön + vit
- Ladugårdsdörrarna: ?? Antagligen rödfärgade
Fönsterfodren på mangårdsbyggnaden har varit målade i kromoxidgrönt och det är den färgen vi har valt att måla om dem i också. Dessvärre har färgen fallit bort från fönstren i ekonomibyggnaderna, så det är omöjligt att se vilka färger de har varit målade i.
 
Ursäkta. Fönsterbågarna på mangårdsbyggnaden har varit kromoxidgröna. Fodren har varit vita.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.