T
Nån som vet om det finns någon rekommenderad ljusgrå färg/färgkod för fönster i gamla funkishus från 30-talet. Har sett många som har ljusgrått men har 0-koll på färgskalan, nån som kan ev RAL-kod eller som är aktiv inom byggnadsvård ?
 
Ingen aning, men S-1000-N är en svag grå som är riktigt snygg i alla fall.
Kanske kan vara värt att testa en burk?

 
Det lär skall finnas en färgskala som Riksantikvarieämbetet har tagit fram för renovering av gamla hus. Nån som vet var man får tagi den? Sökte på dera web men hittade den där.
 
De vanligaste grå naturliga pigmenten var (är) kimröksgrå och grön umbra. På 30 talet användes inte syntetiska pigment på det sätt det görs idag.
Kimröksgrå och grön umbra är naturliga pigment som ser likadana ut idag som på 1930-talet, som på 1700-talet, helt enkelt för att det är samma sak! Så fort man börjar med NCS koder är man inne på tolkningar och "översättningar".
Den mesta färg man köper idag som bryts i butik innehåller syntetiska pigment... men om man nu vill ha den ursprungliga kulören, varför inte använda det ursprungliga pigmentet? Det finns idag flera bra tillverkare/försäljare av linoljefärg, bla Gysinge och Ottoson.
Riksantikvarieämbetets färgkartor var ju ett lovvärt initiativ men det funkade inte så bra enligt min erfarenhet. Dels kladdade sidorna ihop... Dels har man ju problemet med att alla ljusare färgprover som innehåller mycket vitt inte stämmer helt -vit linoljefärg gulnar som bekant när det inte utsätts för ljus... :-/
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.