Hej!

Vi har precis byggt hus och har problem med vår fasad som är putsad. För att göra en mycket lång och jobbig historia kort så är byggfirman helt ute ur bilden och vi har kvar en del pengar från entreprenadssumman.

Fasaden putsades i höstas helt och hållet. Sedan målade man på ett till lager nu på försommaren då färgen sedan i höstas inte var tillräcklig. Nu bara någon/några månader efter att fasaden är ommålad, ser vår fasad ut såhär. När man knackar så hör man att det luft under, och knackar man/pillar så ramlar färgen bort. Inte på alla ställen men lite här och där. Huset är byggt med gjuten platta med golvvärme och stommen består av trä. Putsen är webers putssystem. Färgen är inte någon plastfärg utan riktig putsfärg.

Vi kommer troligtvis ta ut en firma som fixar till fasaden men ville höra om någon kunnig kan ha någon aning varför det blivit såhär? Och hur man gör för att få det bra? Måste all färg ner?

Som sagt, vi kan inte bara höra av oss till våra byggare utan dessa är ute ut bilden.
 
  • Närbild på en fasad med avflagning och sprickbildning i den beigea putsfärgen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Avflagad puts på en del av en husfasad med en synlig spricka där underlaget är exponerat.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Närbild av en putsad fasad där färg flagar av och avslöjar underliggande skikt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
N
Det ser ju onekligen ut som kalkfärg, men den ser väldigt tjock ut. Dom kan ha förvattnat för dåligt och missat att späda färgen.
All webers kalkfärg ska spädas ca 1,5 liter innan färgning. Är det lapp dom har gjort? Huggit ner dålig puts och behållt den som va bra?
 
  • Gilla
Perrolf
  • Laddar…
Tack för svar, ja dom har lappat på vissa ställen. Lagat sprickor, men inte just på den här delen (Detta är garaget) där färgen ramlar ner. Kan man som amatör ge sig på detta själv? Antar man får försöka få ner all färg och sen lägga på ett lager till. Några tips? :)
 
N
Du får nog lägga in några fler bilder för att få ett helhetsbild. Som du säger måste all lös färg bort och sen putsas med 1mm kc/kalkbruk i skarvarna minst. Och sen måste hela ytan färgas 2 ggr med kalkfärg weber cal 246. Tror inte en amatör kan få till det bra.
 
  • Gilla
Lallagus
  • Laddar…
Har ni någon aning vilka material de har använt?
Det kan vara allt från kalkfärg på fel underlag till en genomfärgad ytputs som de inte gjort primer ordentligt innan.

Om man kollar på den första bilden så ser det ut som det är målat och väldigt tjockt och blankt.
Det är för slät yta att fästa ett lager till på .
De andra bilderna är det extremt grovt precis som de sprutat på putsen. vilketär skumt att det lämnat det så grovt om de bara skulle ha en tunning efter det.
 
Redigerat:
N
Hej.
Som jag skrev ovan är det kalkfärg, ingen genomfärgad puts, gissar weber 249. 246 är det 5% plast i och ger lite bättre fäste vid renovering av fasaden. Du ska aldrig ha primer på fasaden, då dödar du den. Det är inte så ovanligt att det blir som det blev hos dig, gick lite fort bara. Dom har använt för tjock färg och förvattnat och eftervattnat för dåligt.
Och vid nästa "renovering" kan jag inte riktigt bedömma om all färg måste bort. Oftast räcker det med att ta bort det som är bom.
Men om det nu släppt så fort som det gjort kan det ju hända att det fortsätter släppa senare.
Det vanliga och det mest ekonomiska är att bara ta bort det som är löst.
 
  • Gilla
Lallagus
  • Laddar…
Tack för ditt svar, du verkar väldigt kunnig :) hoppas kunna hitta någon som får detta bra. Är detta något som du tycker man bör åtgärda innan vintern? Tänker om fukt kan krypa in?
 
N
Nej, jag hade hellre väntat till nästa år, så kanske lite mer släpper.
Eftersom färgen är helt diffusionsöppen så påverkas inte det, du behöver inte oroa dig för fukt.
 
  • Gilla
Lallagus
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.