Vilka färger på kablarna ska man ha enligt regelverket mellan trafo-->12v-spot?:)
/
M
 
Finns inga speciella regler. Kör du med PLS90, spottkabel, så är färgerna brun och blå.

Vart ska spottarna sitta? Är det ett vanligt badrumstak eller något liknande?

//Patrik
 
Skulle bara kolla så jag dragit rätt färg:)....vad ska man ha för färg på 220 matningen till trafon då?
 
Det som ligger närmast är blå + svart nästa alternativ blå + vit osv.
 
aaa..då blev det rätt även där:). Bör man dra separata rör+kabel till varje spot eller kan man bara koppla vidare dvs ett rör till första spotten(blå & brun) sen ett rör vidare till nästa där man går vidare med "samma" kablar??...blir ju mkt mindre rördragning då...har kollat mkt bilder på nätet vid nybyggen och då ser det ut som om dom har dragit så. Jag drog separata rör och kablar till varje spot men tänkte bara så man vet...hur gör ni elektriker??
/
M
 
Dom håller kollen på avstånd och strömmen i ledningarna och anpassar dragningen efter det
 
med andra ord så kan man koppla vidare från spott till spott så länge man inte överskrider trafons max-längd för yttre störningar....för det är väl endast det man är rädd för om man drar längre kablar än vad som rekomenderas..??..
/
M
 
Ja, plus att det inte får överstiga 10 A på en 1,5 mm2 kabel. Om du vidarekopplar från första spotten så får ju kabelstumpen mellan trafon och första spotten ta några ampere, om det blir många spottar. Effekten/12V = strömmen. Strömmen blir fortare högre med 12V.

Min chef berättade om en konsult som hade planerat belysningen med spottar på ett jobb och inte tagit till beaktning strömökningen, så på ett ställe skulle det strömma 50 A genom en kabelstump..

//Patrik
 
Man får även räkna med spänningsfallet, men allt beror på vad man använder så man kan inte ge riktigt bra råd innan man vet "allt"
 
Så om man ska koppla mer än 2st 50w spottar på samma kablar kan man gå upp till 2.5mm2 och koppla på två spottar till?med mindre lampor ännu fler om nu trafon tillåter:)?...fler frågor om kabelfärger...om man drar från en brytare till ett vanligt lamputtag så drar man blå och ex vit?(tändtråd)....men om man drar till ett lamputtag med konstant ström där brytaren sitter på lampsladden då drar man brun och blå(ledare och nolla)...eller svart och blå?..vad gäller där....(givetvis drar man jord också:))
 
Jag tror många inte tänker på den höga strömmen som blir...hur stor risk är det för kabelbrand?När måste man använda silikon kabel?eller finns det ingen sådan regel?
 
Förutom de höga strömmarna, så finns det även andra "reglementen" när det gäller 12V spottar som matas från en "elektronisk trafo", det brukar finnas begränsningar i hur långa kablarna från trafon till spottarna skall vara (typiskt < 2m), för att man skall kunna garantera att det inte blir en för stor "störsändare". (Elektroniska trafos lämnar oftast inte 12V ren likspänning till spottarna, utan det kan tom vara växelspänning betydligt över 50Hz, eller taskig likspänning med en hel del övertoner).. I fallet med växelspänning > 50Hz blir dessutom "skineffekten" betydande, dvs det hjälper inte så mkt som man kan tro att öka ledararean (om man inte använder "Litz-tråd"), utan det måste vara ett ledarpar till varje spot..
 
hur mkt gör skineffekten egentligen?...visst motståndet öker vid höga frekvenser men hur mkt gör det i praktiken?(värme?)
/
M
 
skineffekten är ett större problem än trådens motstånd när det blir lite längre, det ökade motståndet i ledaren kan man ju lätt avhjälpa med en grövre ledare men för höga frekvenser hjälper det inte att öka trådens area.
 
men är det i praktiken något problem på kablar som är ~2m långa?:)
/
M
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.