När vi gick på Nolia mässan så blev en kompis som har lantbruk tvär sugen på Veto´s färdiga panncentral för flis, Det såg ut att va mycket smidigt med att bara gjuta en platta där kulvert/vatten/el är indraget o sedan koppla på..

Tyvär va det inte direkt billigt, Den minsta på 30 kW kostade 400000:- + moms/500000:- inkl moms, Anläggningen som va där va på 120 kW vilket är lagom för 10-12 st villor kostade 660000:- + moms/825000:- inkl moms...
Skulle man gå ihop några grannar o köra närvärme så tillkommer kulvert nät samt inkoppling vilket gör att det då inte blir billigare installation än om var o en skulle skaffa bergvärme vilket är lite konstigt då det alltid framhålls att det blir billigare att skaffa närvärme en att var o en har varsin värmeanläggning..
 
På kort sikt blir det inte billigare, men på lång sikt blir det billigare.
 
Nja de vete f-n, 500000:- är ju en del pengar o även den pannan lär ju inte hålla i ivigheter..
Förrådet o huset går väl istortsätt på 400000:- + att man ska gjuta plattan själv, ulvert till hus mm kostar ju oxå så jag kan tänka mej att 30 kW pannan med lite kulvert o inkoppling drar iväg mot 600000:- om man lejer bort allt...

En kompis byggde ut garaget 30 m2 för pannrum, Maskinrum o pelletsförråd ifjol.. Delvis konverterades huset till vattenburet samt att det även ställdes en acktank på 750 l i huset o även en tank på 500 l i ladugården, Totalt med panna, kulvert med inkoppling o byggnation kostade det ca 500000:- o då ingick 2 motorstyrda portar till garaget, Den ena va på 4x4,5 meter o den andra 2,5x2,5 meter..
 
Skulle gissa att det är bränsletillgången som avgör om det är lönsamt eller ej, och är man 10-12st villor som går ihop så kan garanterat mycket arbete utföras "själv". Bra stålkulvert har ekonomisk livslängd på minst 50 år beroende på temperatur och i kåkarna lär man använda vanliga billiga fjärrvärmecentraler som har en liknande livslängd med visst underhåll. Initialkostnaden blir kanske lite dyrare är en rejäl vedanläggning men man behöver ju inte bygga 10-12st rejäla anläggningar, bara en. Men det lär vara på bränslesidan man kan tjäna pengar när man kan tillverka t.ex. flis rationellt och så.
 
Vet att det finns bidrag för när värme.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.