Hej!

Vi har ett funkishus i trä från 1938. Under 80-talet tilläggsisolerades fasaden utvändigt där man dels lät fönstren behålla ursprunglig position samt klädde om huset i stående panel "typ 70-tal"... kallas det bottenbräda med lockbräda kanske? Ni som kan det här förstår nog vad jag menar...

Nu skall vi börja byta fasad för fasad och då är frågan vad vi skall välja för att nå den bästa funkiskänslan men fortfarande behålla träfasad?

Fönstren skall vi flytta ut så att vi får efterlängtade fönsternischer invändigt, men vad rekommenderar ni vad gäller panel, ev. foder runt dörrar fönster etc. etc.? Huset är väldigt utsatt för vind från havet (Västkusten, högt läge med fyrplatsen Nidingen rakt utanför). Finns det något alternativ till vanliga vindskivor ("dubbla omlott") när det gäller funkisstilen? Taket är förresten papp med ganska låg resning.

Huset skall troligen bli vitt med plåtning i alu (NCS 2500N) alternativt att vissa smala fasadytor skall bryta av i svart kanske.

Mvh

TMC

Tips tages tacksamt emot!
 
Redigerat:
En bild hjälper dej nog att få svar :)
För en funkiskänsla bör du ha så stilren fasad som möjligt. Helst bör den väl vara rappad men det funkar kanske inte i ditt fall.
Välj då en så slät bräda som möjligt. Kanske en spontad. Här finns flera varianter http://www.listspecialisten.se/ytterpaneler.htm

Eller en riktigt bred limträpanel
http://www.martinsons.se/Allm%C3%A4n/Filer/Travaror/Produktbroschyr_Limtr%C3%A4panel.pdf

Helst bör man väl undvika knutbrädor eller åtminstone göra dem små.

Har du lång eller kort takfot ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.