Hej,

Jag har en 7 år gammal gräsmatta som aldrig fått riktig fart, gul och torr och ful. Jag tror detta beror på att de är för dåligt med gjord under, kan man köpa 4 jordsäckar på t ex Maxi och slänga på poröst då och då, dels för att jämna till och dels för att få dit mer gjord? Måste man slänga på frö uppe på denna jord i så fall? Finns det andra bra tips för att få liv i mattan utan att behöva riva upp den och göra om?

På vissa ställen kommer det också väldigt mycket mossa, är det kalka på våren som gäller där?

Tar gärna emot tips på när man göder och vad man göder med för bästa resultat?

Mvh
Bambi
 
Hur stor är gräsmayyatn? 4 säckar räcker inte till så många kvadratmeter.
Kalka är oftast helt meningslöst. Har du kompostjord så är sållad sådan 1 cm tjockt årligen perfekt men inget man orkar göra på 1000 kvadrat precis.
Även viktigt att du låter gräsklipp ligga kvar annars utarmar man även den bästa gräsmattan.
 
Om du gör detta till våren när gräset är i tillväxtfas så kan du lägga på ett par cm jord utan att du behöver så nytt gräsfrå. Gräset orkar växa igenom. Håller med om föregående skribent att ett par säckar inte förslår längt på 1000 kvadrat!

Frågan är vad som är det egentliga problemet. För lite jord? Då behövs det en lastbil med matjord som läggs på den befintliga gräsmattan. För lite humus? Då kan ett par släpkärror med återvinningscentralens kompostjord göra susen. Gärna utblandat med sand så att det blir som en toppdress. För lite gödning? Att strö ut hönsgödsel över hela ytan på våren ger den en kick. Detta om man vill hålla sig till enkla och "naturliga" åtgärder.

Sedan finns det ju en hel massa speciella gräsmattegödsel att köpa i trädgårdsbutikerna. Vill man följa dessa program till punkt och pricka så kostar det en hel del, och mycket jobb är det.

Men det är ändå viktigt att du börjar med att identifierar problemet. För lite jord? För lite humus? Ligger problemet där så är konstgödsel bara konstjord andning.
 
Redigerat:
harry73
Om du har mossa behöver du gödsla. Om gräsklippet ligger kvar kan det bidra till extra spridning av ogräsfrön.

Om ni har grävt upp trädgården innan ni sådde gräsmattan, kan du ha vänt på jorden, så att det bördiga översta lagret ligger nergrävd. Även då hjälper det att gödsla
 
Dressa fixar gräsmattan i de flesta fall.
Mossa tar man med en kombo av jord, sand och kalk.
Dålig fart på tillväxten kör man på naturgödsel. Ex hönsgödsel.
Alla specialkemikaler dödar mikrolivet, då får du hålla på år efter år med att spruta ut mossa gti och allt vad det heter.
 
Hur du förklarar låter det som brist på vatten, Vattna!
Hur djupt lager med jord är det? Ang mossan, spruta ut järn i stora mängder.
 
tparis skrev:
Hur du förklarar låter det som brist på vatten, Vattna!
Hur djupt lager med jord är det? Ang mossan, spruta ut järn i stora mängder.
Eller bara göra rätt och gödsla bort mossan?
 
Sand, kalk och lerjord blir betong när det kommer vatten på. Strunta i kalken.
Du skall öka humushalten i jorden. Klipp inte med uppsamlare utan låt gräsklippet ligga kvar. Gödsla på våren och försommaren. Om du bor på landet ser du när bönderna gödslar vallarna. Då är det rätt tid.
Försök inte med någon mossdödning. Stimulera gräset så att det tränger bort mossan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.