Hej,

Pratade med en kollega hur man ska få en lampa lysa i ett rum utan eluttag.
Då fick jag höra att man kunde utvinna energi från ett element.

Då skulle man använda något som heter peltierelement. Men jag förstår inte hur jag ska göra för att få en liten led-lampa att lysa med den.
Någon som vet hur man ska göra eller har en beskrivning hur man ska göra?
 
Peltier element består av en halvledare som antingen genererar ström om det är olika temperatur på sidorna. Eller så används som kylelement (typiskt i eldrivna kylväskor). Då blir ena sidan kall, andra sidan blir varm när man matar dne med ström. Effekten blir motsatt om man vänder polaritet.

Men det går som sagt att generera ström med ett peltier element om man värmer ena sidan och håller andra sidan så kall som möjligt.
 
Principen är att man värmer en sida och kyler den andra så får man ut el. Det fungerar även åt andra hållet att om du leder ström genom den så blir en sida kall och en sida varm. De förekommer dels i fläktar att ställa på kaminer för att sprida värmen. Det finns även campingkök med möjlighet att ladda mobilen. Och den motsatta funktionen används i vissa kylväskor.

Jag tvivlar på att du kan få den att fungera bara genom att värma den på ett element. De tillämpningar som finns brukar ha en större temperaturskillnad.

https://www.jula.se/catalog/bygg-oc...-spisar/spisredskap/kaminflakt-dubbel-015364/

https://www.outnorth.se/biolite/cam...2IBwplEAQYAyABEgIxRfD_BwE&gclsrc=aw.ds#Orange
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.