Hej!

har en nibe bvp f1145 (fast effekt, ingen inbyggd varmvattenberedare). Denna går mot 1000 liter acktank halva året med slingtank för kallvattnet. Har sedan en el-vvb som nu ska ryka pga elpriserna. Jag hade tänkt slänga på Nibes 200 liters vvb men enligt nibes kundtjänst så går detta inte. De säger att en 15 kw bvp har för hög effekt för en 200 liters vvb. Jag frågade hur detta kunde vara när jag ställer in temperaturen i pumpen, så det inte skapas mer varmvatten än en viss temp. Men han kunde inte svara på det.

har svårt att förstå hur pumpen kan ha för hög effekt. Kan de mena att pumpen får starta och stänga av onödigt många ggr? En 12kw pump (som enligt dem stöds) levererar ju lika varmt vatten.

De säger att man minst måste ha 500 liter vvb för att 15kw ska funka.

Är det någon som har koll på detta? Min tanke var att köra 70 gradigt varmvatten på natten 0500-0600. Och endast då.
 
Redigerat:
Ja det handlar antagligen om att gångtidwn blir för kort och kanske ännu mer problematiskt, returtempen blir för hög då du inte blir av med energin i mantelvattnet tillräckligt snabbt.
 
MathiasS MathiasS skrev:
Ja det handlar antagligen om att gångtidwn blir för kort och kanske ännu mer problematiskt, returtempen blir för hög då du inte blir av med energin i mantelvattnet tillräckligt snabbt.
Sjukt träligt. Att pumpen kör kort är väl ok. Den har långa körningar rent generellt. 7000 start/stop över 6 år. 12000 timmar. Den kommer ju alternera mellan värme och varmvatten då den endast får köra mellan 00-06.

Behöver ta reda på om kompressorn startar om mellan varmvatten och värme eller ifall den switchar sömlöst. Är det sömlöst tror jag inte det blir något problem.
 
V mutalisken skrev:
höver ta reda på om kompressorn startar om mellan varmvatten och värme eller ifall den switchar sömlöst. Är det sömlöst tror jag inte det blir något problem.
….men problemet är väl att den stannar med felkod innan det är dags att gå över till värmeproduktion….?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.