Hej alla!
Vi lät montera in en "normalstor" täljstenskamin (väger ca ett ton) för ca ett år sen. Det sitter dels ett spjäll nedtillpå kassetten och ett i själva skorstensröret ca en halvmeter ovanför kaminen. Men det ovanpå kaminen verkar inte riktig sluta tätt utan det blir ett kallras ned i kaminen - är det rejält kallt ute så känner man att kaminen blir sval/småkylig när man inte eldar på ett eller ett par dygn...

Det känns ju lite knasigt, någon som har ett extra spjäll av "lockmodell" som man kan fjärrmanövrera, endera elektriskt eller mekaniskt, som vickar ned ett "lock" som stänger till där uppe...?

Eller något annat tips på hur man kunde fixa problemet...

Cheers!
/Rikard
 
Jag antar att du har frånluftsventilation och undetryck i huset? I så fall så bör du se över inluftdonen. Om de är stängda/täppta filter så blir undertrycket så stort att värmen i skorstenen inte räcker till att hålla ett svagt uppåtgående flöde och det blir kallras istället. Du kan även montera ett roterande skydd över skorstenen som bidrar till bättre undertryck i skorstenen.
 
rikard454 skrev:
Hej alla!
Vi lät montera in en "normalstor" täljstenskamin (väger ca ett ton) för ca ett år sen. Det sitter dels ett spjäll nedtillpå kassetten och ett i själva skorstensröret ca en halvmeter ovanför kaminen. Men det ovanpå kaminen verkar inte riktig sluta tätt utan det blir ett kallras ned i kaminen - /Rikard
Det är nog inte meningen att den högplacerade spjäll skall sluta helt tätt på grund av risk för kolmonoxidförgiftning. Spjället ska tillåta en minimal vädring. Det som är problemmet är undertryck i huset som nämnts innan. Det du får tätta bättre utan att riskera ditt liv och hälsa är luckan och luftspjäll i kasseten. Dock är det inte alltid möljigt att få det hermetiskt tätt :).

gaia
 
Redigerat av moderator:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.