Hej,
vi håller på att renovera vårt badrum och har ett fastpris på arbetet. Nu kommer hantverkarna och ber om 8h extra betalning för att räta upp väggarna. Dom trodde att det var reglar bakom tätskicktet, men det var det inte så det blev mer jobb än dom planerat.

Är detta något man får räkna med eller ska man bestrida?

I kontraktet står det att dom ska riva det befintliga kaklet, sätta nytt skivmaterial, tät- och ytskickt.
 
Fastpris i mina öron är just fastpris , att det saknas reglar bakom är inte ditt fel , dom har garanterat redan i sin fastpris offert räknat in ev överrasningar. Jag hade inte betalt mer än överneskommet.
 
BirgitS
Å andra sidan har de tydligen specificerat precis vad som ingår i deras åtagande och uppregling hör tydligen inte dit. Jag vet inte vad som är rätt men risken är att om du inte betalar extra så kommer de att slarva framöver för att spara tid.
 

Bästa svaret

Fast, njaaa. Det beror nog lite på vad det är för reglar som saknas.

När man sätter kakel så krävs att väggen håller en viss styvhet. Det kan uppnås på flera sätt. Men vanligt är att sätta reglar på cc30 eller 45. I normala väggar är det oftast cc60.

Att det behöver kompletteras till att bli tätare än cc60 får man räkna med, och det bör ingå i ett fastpris. men om vi tänker oss att väggen är totalt felbyggd från början, kanske väldigt glest mellan reglarna, eller att väggen är byggd enligt någon regelfri konstruktion (finns väggar som bara består av spånskivor i olika "mönster"), då kan man kanske hävda att detta var en oväntad svårighet.

Även en komplettering från cc60 kan vara oväntad. Om vi tänker oss ett badrum med kakel, byggt för 10 år sedan. Då är det rimligt att anta att väggarna är byggda enlig moderna krav (det var samma krav då). Är väggen felbyggd för 10 år sedan, så kan det vara motiverat att hävda att detta var en oväntad svårighet.

Samtidigt så bör man räkna med att det alltid dyker upp vissa oväntade svårigheter i alla renoveringar, en del sådant är alltså väntat, och bör därmed ingå i ett fast pris. En extra tid på 8h känns som en sådan mindre oväntad sak som de borde ha höjd för i det fasta priset.
 
  • Gilla
Anonymiserad 168520
  • Laddar…
Det gamla badrummet var från 80-talet nån gång och huset är från 50-talet. Det var betongväggar (eller något liknande :) ) bakom, så dom var tvugna att putsa.

Nu är jag mer mån om relationen med hantverkarna än dom extra slantarna, som inte blir så mycket. Ska prata med dom imorgon om en annan sak så stämmer av med dom då.

Tack för svaren!
 
Beror väl på vad som ingår i fastpriset.
 
  • Gilla
backstrom82
  • Laddar…
Risken är alltid att börjar man kompromissa på fast pris så dyker det lätt upp en, två eller tre extra grejer som tillkommer. Även om den första var "mindre". Så kan de bli 10-20% dyrare av alla "tillägg". Ha det i åtanke innan du säger ja.
 
Många verkar blanda ihop fast pris med en totalentreprenad. Fast pris reglerar bara ersättningsmodellen, inte ansvarsförhållandena. Står det inte att ny uppregling ingår vid behov så gör den inte det.
 
F falkn skrev:
Många verkar blanda ihop fast pris med en totalentreprenad. Fast pris reglerar bara ersättningsmodellen, inte ansvarsförhållandena. Står det inte att ny uppregling ingår vid behov så gör den inte det.
Fast nä, fast pris är ju ett avtal. Annars kan du ju aldrig ha ett fast pris. Då kan ju hantverkaren hitta på allt möjligt och sedan komma att kräva det i efterhand.
Det stod ju att de skulle sätta skiv/tät och yt - inte att de skulle sätta det "om det gick".
Kunden kan inte hålla reda på alla om och men, det måste hantverkaren ha koll på (och varna om, ifall man tänker ta betalt för det).

Man kan också ha det så att om det dyker upp överraskningar så påtalar man det och låter kunden ta ställning till det.
Det är hur som helst jäkligt bra om man reder ut sånt här innan, och där ligger en del ansvar hos hantverkaren.

Sen är vi inte perfekta någon av oss, utan vet man att hantverkaren gjort rätt för sig så kan man betala för det han gjort utanför avtalet.
 
  • Gilla
backstrom82
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.