Hej!
Vi har planer på att bygga en villa i södra sverige och har nu blivit erbjudna ett fast pris för schakt och grund på 160.000:-. Allt kommer att ingå i det priset och det kommer också att bli en del sprängning. Det kommer enligt uppgift inte att tillkomma någonting. Jag har tidigare fått ett ungefärligt pris på 200.000. Verkar det nya priset vara så bra som säljaren försöker få det till? Vad tycker ni med lite erfarenhet av sånt här? Vad ska man tänka på när man skriver ett ev kontrakt ???
 
makadam priset ingår?
borttransport överblivna massor?

vad är det du betalar för??? det är något som måste stå på kontraktet

2cm makadam eller 600mm???
läggningen av avloppet???
tidsåtgång ...altså igångsättning--->färdigställande viktigt!!!!

regler för betalning!!! mycket viktigt
 
Oj då!
Låter som om jag får ta en ordentlig genomgång med säljaren innan vi bestämmer oss. Enligt honom ska allt som behövs ingå i priset. Även extra fyllnadsmaterial om det behövs. Han har dock inte sagt nåt om vem som ska stå för bortforslandet av ev överblivna massor. Tack för dina tips ang kontrakt.
 
Se till att få alla säljarens löften skriftligt och inte bara muntligt.
 
Klokt att gå igenom ordentligt. Allt för få gör det. Det vore som att gå och köpa en bil helt osedd efter att ha läst en annons där det står - "Fin bil säljes - 100 000.-".
 
Håller med om det där med att få allt skriftligt!!! Vi har märkt att just markfirmor är obenägna att lämna skriftliga offerter utan helst arbetar löpande.... Att vår "käre" markentreprenör har gett oss en muntlig offert verkar inte bekomma honom alls. Han har redan passerat den summa med marginal (ca 100 000) och är inte klar än! Vi håller som bäst på att koppla in arn men de tar egentligen inte upp ärdenden där man bara har ett muntligt avtal..... Tungt!

Annars låter 160´ helt ok tycker jag! Om det nu är så att ALLT ingår.... :)

mvh Linda
 
Kör man med löpande räkning kan man alltid ha á-priser, tim-priser mm och man kan dessutom sätta ett takpris på löpande räkning.
 
Man ska också ha i åtanke att den som lämnar ett "fastpris" måste lägga på en extraslant för "oförutsett" för att inte gå back på jobbet.

Just den posten "oförutsedda utgifter" kan bli ganska stor ibland. Storleken är oftast direkt knuten till hur mycket förarbete/projektering som är gjord (även detta kostar pengar).

I några industri-byggprojekt som jag varit inblandat i har posten oförutsedda kostnader hamnat uppåt 20% av totala budgeten. Då har det även varit med maskinutrustning men för ett husbygge är nog inte 10-15% någon överdriven siffra.
 
Håller med Ubbe. Det är därför á-pris osv är bra att ha med.
 
Vid "fastpris" måste man vara mycket noga med att skriva fast i avtal/kontrakt vad som ingår och inte.

Man bör även upprätta en checklista på vem av betsällare/entreprenör som ska ansvara för allt runtomkring som t.ex. arbetsbod, byggström, sophantering, bortforsling av massor mm, mm. Listan kan göras hur lång som helst.

I ett kontrakt/avtal bör man som sagt även få med á priser på allt sådant som man kan tänkas tillkomma, som t.ex. sprängning alt pålning vid grundläggning.

Vid rena anbudsjobb brukar den som har lägsta budet oftast tjäna igen de pengarna som ett lågt bud "kostar" på alla tilläggsjobb som kommer vartefter.

Oavsett om man väljer "fastpris" eller "löpande" gäller det att välja en firma/entreprenör som jobbar effektivt och gör jobbet bra för att kostnaden ska hamna på en bra nivå.
 
Ingen åsikt just ang mark/grundarbete men har sett alltför många kompisar som lyckliga berätatta om diverse lockande offerter där allt ingår. Nästan alla erfar senare att kanske inte allt var inkluderat.
Kräv skriftligt o utförligt !!!!
Hasta inte utan tänk på vad som kan tillkomma ( tex sprängning, återställande av tomt mm) o se till att allt finns med i ett kontrakt.

Anders
 
Får man å andra sidan en offert där det står att "allt ingår" så siter entreprenören ganska löst ... :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.