S
Behöver flytta en inomhusgivare som är installerad direkt vid ett VP-rör som kommer ur väggen. Givaren är alltså installerad där kablarna från VP-röret kommer ut från väggen. Märkligt nog så är fyra kablar framdragna (blå, svart, brun & gul/grön) till givaren, men endast två av dessa används (blå & svart)

Tanken är att installera en kopplingsdosa där där röret kommer ur väggen, gömma de två oanvända kablarna i dosan, medans den blå & svarta skarvas och dras vidare i en kabelkanal till där givaren ska sitta.

Hur krångligt är det att efterinstallera en kopplingsdosa på detta vis?
Lämplig kopplingsdosa?
Finns det någon bättre lösning?
 

Bästa svaret

Vilken spänning är det på givaren? Lågvolt eller 230v?

Jag skulle använda en hålsåg av lämplig storlek och sätta i en rotdosa. De är gjorda för att eftermonteras. Det finns också rotdosor med väldigt olika djup från ca 30mm till närmare 80mm så välj en som passar hålrummet i väggen.
 
Eventuellt kan du gå över direkt till en kanal utan dosa.

Är det nätspänning eller klenspänning?
 
Som sagt, temp. givare finns både med nätspänning och klenspänning (12 - 24V). Jag skulle tro att det oftast är klenspänning, när det ör en ren givare, som i så fall är kopplad till någon form av reglerbox. Men det finns ju även termostater som inte bara "läser" temperatur, de styr även strömmen till en radiator, utan någon ytterligare reglerutrustning, då är det ofta 230V eller 400V.
 
tommib
En utanpåliggande kopplingsdosa går ju alltid att installera. En ROT-dosa beror på vad det är för vägg.

Exakt vilka krav som finns på installationen beror som andra har påpekat på om det är nätspänning eller klenspänning. Foto är bra.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.