Hej, vi har stött på pälsängrar i vår lägenhet och tänkte höra om någon har erfarenheter (hjälpsamma)av dessa kryp.

Har läst en hel del om Cederträ till Anticimex.

Många beskriver dem som världens undergång (fobier eller verklig plåga?), därför vore det intressant att höra om någon har erfarenhet av dessa djur och hur ni gjort för att få bort dem och framför allt hur ni gjorde och om det lyckades?

Jag har ju läst om djuret och det står rätt klart för mig att de söker sig in i våra trygga hem för att lägga äggen och utvecklas till skalbaggar i säkerhet från andra djur, men att de sedan söker sig bort igen då våren (parningstider kommer), men för den skull vill man ju bli av med dem.

Om man anlitar Anticimex, vad gör i så fall de, och hur drabbad blir man själv under behandlingen (i form att man måste flyttar ur lägenheten själv/utrymma möbler osv?)

Vore väldigt tacksam för svar på denna tråd som kan hjälpa oss.
 
Det finns inget farligt med pälsängrar, det är bara att man tycker att det är äckligt att det lever insekter i ens hem. Efter man hittat en eller ett skal efter en så kliar det lite extra på kroppen :)
Sen kan dom ju äta hål i kläder, men värre än så blir det inte

Jag skulle aldrig ta in anticimex för pälsängrar, min erfarenhet är att dom försvinner rätt enkelt om man bara ser till att städa, framförallt typ linneskåp och annan långvarig förvaring (längst in i garderoben etc). Pälsängrarna trivs där dom kan leva i lugn och ro.
Vi har också köpt nå cederträbitar med tillhörande "refill".. typ cederolja eller nått antar jag? Svårt att säga om det gjort nån skillnad, var ju inte som att vårt hem kryllade med pälsängrar.

Jag tätade också vårt linneskåp som var inbyggt med rejäla glipor i golv och tak, jag tänkte att risken finns ju att grannarna har pälsänger uppfödning och då lär dom ju springa i gliporna även om jag ser till att städa.
 
Låter som ni har liknande situation som oss då. Har inte sett överdrivet många individer, detta är faktiskt första gången på 20år som jag ser med. Låter det dock vara osagt om det funnits tidigare eller inte, då det kan vara så att det är första gången vi ser.

Har varit inne på samma sak att ev foga alla små springor jag har i garderober så de ej kan krypa in. Då bör de heller ej trivas. Sen är det ju omöjligt att få tätt överallt så de ej har någonstans att komma in, då jag även läste att ägg kan följa med skor osv utifrån.

Har väl en sambo som inte är lika tolerant som jag är så det är väl mest för hennes skull som jag vill ha bort dem totalt.

Det jag dock vill finna info om är ju hur lätt de sprider sig/förökar sig i en lägenhet och hur mycket ägg det ev kan finnas. Det avgör ju väldigt mycket "saneringen" så att säga.
 
Ja hur deras fortplantning ser ut har jag ingen aning om, men det vanliga sättet att få in dom är väl att en bagge flyger in under sommaren, det är ju rätt svårt att undvika om du vill ha fönstret öppet nån varm dag.
Vill du sanera skulle jag tömma alla förråd med textiler (linneskåp, garderob, ev korgar med vantar typ.. etc), dammsuga förråden (och sen slänga damsugarpåsen om man ska vara petig) och skaka av allt noga ute.
Helst ska man väl tvätta allt eller låta det vara ute i minusgrader en längre tid också för att döda det man inte lyckas skaka av.
 
Redigerat:
harry73
Jag TROR att pälsängrar bara äter animaliskt avfall (som larv i alla fall), så dina t-shirts och jeans överlever, men ylletröjor, duntäcken och dina 'lederhosen' lever farligt. I köket är det framförallt fettrester, men också dammtussar (med hår och hudceller i) som står på menyn.

Städa städa och städa borde hjälpa och börja med spisen och köksfläkten.

Läs också denna tråden ;)
https://www.byggahus.se/forum/kopa-...-som-visa-sig-va-full-med-smakryp-larver.html

edit: eller det var kanske fläskängrar som äter animalisk fett
 
Jag fick in pälsänger i mitt gamla hus i centrala Malmö och blev hysterisk - första gången ☺
Anticimex kom & sprutade & hund & katt fick bo hos grannen & jag körde alla textilier i tvättmaskinen ... guuu vad jobbigt!

Numera är jag inte hysterisk! Dammsugar lite extra när jag, ngn enstaka gång finner en pälsänger (sker inte varje år; det räcker med att ngn flyger in genom öppet vönster). Tömmer garderoben 1 gång/år och gör rent. Förr i tiden körde man ju med fullständig vår-och höststädning, av en vettig anledning.

Vädra kläderna, håll ögonen öppna och rengör extra där du hittat ett kryp. Pälsänger går på allt dvs alla textilier. Men de jobbar långsamt. Var extra noga med tex kostymer som inte används regelbundet.

Det är värre med mal som egentligen bara går på ull. De jobbar väldigt snabbt och kan skada mycket på bara ett par varma sommarveckor då de får mumsa ifred.

Är man orolig kan man med fördel använda frysboxen; lägg textilierna i plastsäck; -24 grader i 5-7 dagar tar kål på ängrar och mal. Kontakta Anticimex/Nomore bara om du får riktigt invasiva angrepp.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.