Finns det någon som har erfarenhet av olika belysningar till bastu?

Jag är ute efter att sätta dimbar punktbelysning i taket längs alla väggar i bastun,
har hittat en LED-belysning via Elampan men är fundersam om det kommer
att hålla i längden.

Glasfiberoptik verkar vara det dom flesta rekommenderar men kostar skjortan.
 
Led har redan från början sitt största problem i kylning av dioderna. Finns det inte halogen-spottar för bastu? De borde klara värme bättre.
 
Allra bäst är nog fiberoptik där själva lampan placeras utanför bastun och ljuset leds i glasfiber in i bastun. Tyvärr kostar det mycket, så jag kör med vanliga standardarmaturer med glödlampor i.
 
Hemmakatten
Både armatur och elkabel måste tåla bastuvärmen. När vi byggde bastu var det ett problem att hitta belysning som vi gillade. Det fanns då (2007) ingen belysning som tålde att sitta i taket, men det har säkert ändrats.
 
Jag var i samma tankar som du när jag byggde min bastu, jag tänkte om och placerade lamporna bakom ryggstödet istället just pga värmen.

Jag köpte lampor från elampan:
http://www.elampan.se/18-delad-led-bastubelysningsserie-18xled-med-massingsram-varm-vit

De säger i beskrivningen att de tål att sitta i taket - bakom ryggstödet hos mig fungerar de ypperligt och visar inga på att må dåligt där.

Det var ett tag sedan du postade din fråga, har du redan monterat lampor? Vad blev det?
 
IMG_3184.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det blev fiberbelysning ändå tillslut, från hemochbastu.se.
Två paket med VPL10L-E161, lyser inte jättestarkt men väldigt behagligt :)
 
  • Gilla
johel572 och 1 till
  • Laddar…
Hemmakatten
Ja, belysning är monterad. Det blev två rasterbelysnimgsarmaturer i mörkgrå aluminium placerade 30cm från goövet, dimbara från en lysknapp på utsidan
. 2 tusen kr styck. Vi är helnöjda. Det är inget "städljus" men vi tvättar golven på dagtid. Bastun är svartlaserad på väggar och tak och golvet är mörkgrå klinker och bastulavarna är i ljus asp.Vi har en fönstervägg och belysningen är fullt tillräcklig för att ge en "mysbelysning".
 
Korvgubbe
Hemmakatten skrev:
Bastun är svartlaserad på väggar och tak och golvet är mörkgrå klinker och bastulavarna är i ljus asp.
Det skulle jag kunna tänka mig att se bilder på!
 
Hemmakatten
Okej, det kan jag nog ordna under helgen.
 
kom det någon bild;)?
 
Hemmakatten
Oj, förlåt, glömde jag lovat bilder. Men nu ska vi iväg o det hinner bli mörkt innan vi är hemma igen. Det blir absolut inga bra bilder på bastun eftersom vi då bara har mysbelysning. Måste be om att få återkomma en annan dag.
 
Hemmakatten
Tittade lite snabbt igenom bilderna på datorn men hittade inte några direkta batubilder (dålig ordning på bilderna). Men jag bifogar ändå en bild på bastun/gästtugan från utsidan. Det är bastun som är till vänster om murstocken.

sjöstugan.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Laban_X och 3 till
  • Laddar…
Har du byggt hela barren själv? Vad är det för panel? Riktigt riktigt fin(y)
/
M
 
Hemmakatten
Tack! Nej, vi är väl inga bra byggare utan har anlitat en duktig snickare. Bilden togs 2009 men en bild tagen idag skulle visa att huset är fortfarande lika fint (bostadshuset likaså). Tänker på de gerade hörnen där snickaren var väldigt noga, all ändpanel har stått i olja och grundoljats och laserats vått-i-vått innan den sattes upp. Vi har målat utsidan och bastupanelen, ungefär så. Panelen är enfasspontad och sågad av lokala sågen, vet inte om det finns nån liknande att köpa. Huset är precis vid sjökanten i söderläge och jag stod på bryggan när fotot togs.
 
Hemmakatten
PS. Det där arkitektritade vedfacket på gaveln ser väldigt simpelt ut. Trodde vi, men ack vad vi bedrog oss. Konstruktören hävdade att det var tvunget att stå på eget fundament utan kontakt med resten av bottenplattan för att undvika köld- och fuktvandring, det blev ett väldigt dyrt vedfack - om än snyggt. DS
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.