Enrörssystem kan fungera bra, men 2-rörssystem är bättre.
Enrörssystem anses besvärliga i kombination med värmepump eftersom värmepumpar bör arbeta med låg framledningstemperatur för att få hög verkningsgrad. Därför ska man helst köra utan radiatortermostater alternativt med öppna termostater. Å andra sidan kan det vara svårt att trimma in enrörssystem och därför använder många radiatortermostater för att finreglera systemen ..
Enrörssystem kan vara besvärliga om man vill utöka antalet element eftersom värmebalanden i de andar radiatorerna i samma slinga påverkas av förändringen.


Vårt hus har enrörssystem som vid oljeeldning krävde 55 grader i stigarledningen vid -15 grader när vi eldade med olja och körde med mer eller mindre strypande radiatortermostater.
Efter mycket funderande om radiatorsystets lämplighet slängde vi ut oljepannan och köpte bergvärme

Resultat
Jag är mycket nöjd med värmepumpen/VVB och tycker att installationen gjorts mycket bra. Installatören fått bra underlag i form av tidigare statistik och beskrivningar av potentiella svagheter med bl. a. enrörssystemet och har lämnat ifrån sig rimligt korrekta värden för total elförbrukning för VP och den temp då VP behöver eltillskott.
Anläggningen har fungerat bra vid den lägsta temp som noterats under vintern (cirka -15 grader. Kallare än så är det bara 1 till 4 nätter per år) och eltillskottet varade mindre än sammanlagt 1 timme.

Potentiella begränsningar man bör planera för vid övergång från oljeeldning i hus med enrörssystem eller 'halvhögtempsystem':
-Temperaturfördelningen blev något ojämn i huset eftersom de flesta termostaterna nu ska vara öppna
- En begränsning som möjligen kan bli aktuellt vid utetemperaturer kring DUT är vattentemp stiger mycket snabbt då (6 kW- )patronen går in och att returtemp kan komma att ligga nära en säkerhetsgränstemperatur som i våt pump är 50 grader. Overskrids denna kopplas stegen ur för att starta om efter en stund.
I och med att att patroneffekten är stor i förhållande till volymen blir inkopplingscyklerna korta och detta leder antagligen fram till att framledningstemperaturens medelvärde inte inte mycket mer än uppskattningsvis 53 grader.
Säkerhetsgränsen 50 grader kan möjligen efter test i aktuell miljö kan höjas ett par grader

Funderar på att i ett par rum byta till större element (lika bredd o höjd men dubbla) som teoretiskt avger 50 % värme. Men jag är osäker på om detta har god verkan med tanke på att tempen i den slingan kanske då sänks för mycket .. eller så blir det kanske för varmt. För större element talar ochså att returtempen kanske sänks marginellt. Marginellt eftersom det 3 av husets 16 aktiva elemet som kanske ska bytas.

Om det någon gång blir riktigt kallt kan det därför bli aktuellt att koppla in elelement och i stället sänka styrkurvan vid -20 grader. Ur energisynpunkt spelar det ju ingen roll om elen går till patronen eller till separata element, men COP kan bli bättre om man inte stessar returtemperaturen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.