Hej!
Vi är på gång att bygga en liten stuga på 43 kvadratmeter i Skåne, i traditionell stil med träfasad (stående läktpanel) och sadeltak med 37 graders lutning. Vi hade tänkt ha enkupigt tegeltak (Nortegl i naturrött). En bekant menar däremot att enkupigt tegel på ett litet hus kan se konstigt ut eftersom kupan är stor och har en högre höjd än t.ex. standard tvåkupigt. Någon som har erfarenhet av detta eller t.o.m. använt enkupigt på mindre hus?

Enligt producentens hemsida är höjden på pannan 100 mm vilket kan jämföras med 75 mm för några tvåkupiga pannor jag hittat måtten på. Se länk nedan till Nortegl.

www.monier.se/produkter/vaara-produkter/single.html?tx_monierproduct_single[id]=119&cHash=16bd7206ee

Tack för tips och hjälp på förhand!
/Andreas
 
Visst går det att använda enkupigt tegel på mindre byggnader utan att det ser konstigt ut. Enkupiga teglet hör främst i hop med äldre hus och bygger ni i traditionell stil bör det inte vara någon fara. Kommer närmsta tiden flytta till ett hus vars bodlänga har enkupigt tegel, kan tippa att det är ca 40kvm visserligen lite avlångt. Teglet är lagt i 8-9 rader med svart nockplåt/vindplåt. Tycker det är kanonsnyggt.
 
Tack Anders! Jag tror det lutar åt enkupigt för vår del. Nu är det bara att bestämma vilket märke. Kikar på Nortegl vilka är formpressade och falsade vilket torde vara en fördel då vi bygger i blåsiga Skåne. Tittar också på Dantegl (danskt) men tyvärr verkar det inte finns så mycket info/erfarenhet om just denna tegelpanna i Sverige.

/Andreas
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.