Hej,

Har en gammal enkeldörr ut mot altanen. Den börjar bli fuktangripen och skev. Tänkte då att jag skulle sätta in en dubbeldörr eller alt. två smala golv-till-tak-fönster på vardera sida om dörren. Fasaden är av tegel.

Fråga, måste man göra en balk av armerad tegel eller liknande som överliggare om man öppnar så mycket? Eller är det bara att helt enkelt göra öppningen större?

Tack / Ulrik
 
Milkshaken
Beror på om tegelväggen är bärande eller ej, många ytterväggar är teglet murat utanför en trävägg eller fackverkskonstruktion.

kan du kolla på nåt sätt eller vet du hur det ser ut ?

Om väggen är "fristående" så ska det bara vara att plocka ned dom övre skiften och om du vill göra en snygg avslutning ovanför.
 
Även en fasadtegelvägg (skalmur) är bärande i den betydelsen att den bär sig själv. Om du bara ökar öppningens bredd utan att armera över öppningen kommer väggen att spricka över öppningen och stenarna kommer att ramla ner. Om öppningen inte blir jättestor och ovanliggande laster inte är för ogynnsamma kan man lägga in armering i efterhand i liggfogen eller fälla in ett vinkeljärn/plattstål över öppningen.

Rita upp väggen och lägg ut skissen här så är det nog någon som kan tala om hur du ska göra!

/Ingenjören
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.