Hej! Kan man ha energisparlampor i en bastu? De exploderar väl inte? Har glödlampor där idag men frågan är om man ska byta? Vanliga hederliga glödlampor känns säkrare av någon anledning men det är kanske helt fel?
 
Varför ska du byta?
Halogen lampor som ser ut som dom gamla finns i närmaste affär annars....
 
Brukar du ha lyset tänt i bastun när den inte används? Är det en vedeldad bastu?

Om något av svaren på de frågorna är ja, kan jag förstå att du vill byta, annars är det bara dumt. All värme från lamporna behövs ju därinne ändå!
 
Ja, ni har förstås rätt, glödlamporna får vara kvar så länge dom håller men vad gör man den dagen då dom brakar ihop? Kan man ha energisparlampor i bastuvärmen? Halogenlampor t ex kan väl bli varma och hur reagerar dom i en varm bastu? LED-lampor, tål dom värmen? Och vanliga energisparlampor, hur är det med dom?
 
Lågenergi samt LED är nono i bastu. De tål inte värmen.
 
Som sagt, skippa LED och LE, det finns ju finfina glödlamps-look-a-like med halogen istället.
 
Jag har en gång använt en bastu där det satt en lågenergilampa i taket. Den slocknade spontant lite då och då varvid man fick bryta strömmen i ett par minuter för att sedan tända igen. Då lös den några minuter innan den slocknade igen. Elektronik är ofta specad att fungera i maximalt 70 grader. Värmen från lampan ser till att den blir varmare än omgivningen. Jag säger som övriga. Använd glödlampa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.