Vi har ett fritidshus på ostkusten (Kalmar län) som är byggt -67 och tillbyggt tidigt 70-tal. Ca 70 kvadratmeter fördelat enligt skiss, Egentligen är det två lådor som man har byggt ihop.

I dagsläget finns egentligen ingen vettig uppvärming alls. Elradiatorn som fanns i storstugan kastade vi ut efter det att mössen knaprat på sladden och bäst före datumet nog var passerat ändå. Kvar finns två 600W elradiatorer i de två stora sovrummen. I dag drar vi igång ett par konvektorelement på 2 kW vardera och en infravärmare av golvmodell. Nödlösningar således.

Vi har pratat om att skaffa en enkel braskamin att ha i storstugan för att elda på med när vi är där. Detta projektet ligger nog något år fram i tiden. Det lutar åt att snart införskaffa en gasolkamin på ca 4 kW som backup om elen går och som booster när vi kommer ut kalla helger.

Vad ska vi satsa på som mer långsiktig uppvärming? Är direktverkande el det som gäller för en stuga som den här eller finns det andra vettiga alternativ? Vill gärna kunna ställa in att ha 5-10 plusgrader när vi inte är där.
 
  • stuga.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det lutar åt elradiatorer.

Funderade ett kort tag på en luftvärmepump men det faller nog på grund av svårigheten att få ut en installatör till stugan då den ligger lite illa till på en ö dryga 30 mil från bostaden. Lite svårt att komma ut en vardag det närmsta halvåret. Tror även det kan vara svårt med en vettig pacering med tanke på stugans utformning. Om någon har andra åsikter så ventilera gärna dem. :)

Luftsolfångare var en annan idé för att hålla en viss grundvärme och ventilera in frisk luft. Problemet är att under vintern orkar solen knappt upp över trädtopparna och den belysta tiden blir väldigt liten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.