Bekanta till mig köpte för ca fem år sedan en fastighet från 40-talet av ett dödsbo. Sonen sålde huset via mäklare. Huset värmdes med olja och skulle senare konverteras till pellets. Nya ägarna sågade sönder oljetanken inne i huset och transporterades bort den och ersatte pannan med pelletspanna. Nu ca fem år senare var det dags för dränering, Då hittar grävfirman en gammal oljetank utanför huset som är sandfylld. Det var inte med i planeringen och kostnaden kommer belastas fastighetsägaren. Fick man göra på det sättet när man köpte ny oljetank,dvs sandfylla den gamla, eller har säljaren mörkat något som inte anses vara OK. Måste man inte ta bort en gammal tank som kanske har rostat sönder eller fick man fylla trasiga oljetankar med sand och täcka över dessa.
Om detta nu inte anses vara korrekt finns det då möjlighet att kräva att säljaren får betala saneringen eller har det gått för långt tid eller är det bara att glömma det hela och betala grävfirmen och se glad ut.
 
Om vi antar att det var ganska många år sedan den fylldes, så var det troligen betydligt lindrigare regler då. Och det finns väl inge automatik i att den skall behöva saneras idag. Om den var skapligt väl städad innan den fylldes. Och det bör man i mitt tycke kunna anta tills motsatsen bevisats.

OM det nu är så att det finns ett ansvar för förre fastighetsägaren så är ändå möjligheterna att få ersättning väldigt begränsade. I och med att det var ett dödsbo som sålde så finns det ingen att ställa krav mot. En arvinge ärver inte ev. straffansvar eller andra skyldigheter.
 
Inte helt ovanligt att man gjort så vid saneringar av bensinstationer etc. Förutsatt att det görs på rätt sätt, dvs att man pumpar ur allt, rengör inuti och sedan sandfyller är det ju inte så dumt. Detta förutsätter ju också att inga läckor eller spill skett så att jorden runtom är förorenad.
 
Vad kan det röra sig om för pengar ?

Vi hittade en fyra - fem kubiks sandfylld tank vid indragning av ny VA servitut.
Det tog ca en timme att - skära upp ovansida med vinkelslip och tigersåg, fläka upp plåten med grävmaskin, gräva ur sanden med grävarmaskin, lyfta upp tanken med grävmaskin och lägga den på en släpkärrra.

Körde bort den till en skrothandlare, fick 150 kr för den trots rekordlågt järnskrotpris.

Börjar du ringa kommunen och greja, då tar det tid och blir säkert dyrare och ingen blir gladare - inte ens miljön.

Mvh
 
Finns säkert olika regler beroende av när och var. Vi hittade en tank för 20 år sedan som inte användes och kommunens svar var att den kunde rengöras och sandfyllas aller grävas upp, men den skulle även det rengöras.
 
Vi hittade en sådan sandfylld tank hos oss också.
Den fick helt enklet ligga kvar. Den ligger inte ivägen.
Den var troligen utrangerad någon gång på 60-talet. Jag tror att det var helt OK att göra så då, så att kräva förre ägaren på pengar är nog ganska dödfött.
 
ja det ser ut som att det blir att göra en så liten affär av det som möjligt. Den ligger i vägen så den måste trots allt bort för att dräneringen skall kunna utföras.:(
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.