Sverker Olofsson testade brandvarnare i gårdagens Plus. Han kunde konstatera att alla testade brandvarnare var ungefär lika bra, även om den som var både optisk och joniserande larmade någon sekund före.
En optisk brandvarnare reagerar på glödbränder, medan en joniserande reagerar på flambränder. Det viktigaste är dock att du har en brandvarnare över huvud taget och att den har fungerande batterier och är placerad korrekt.
Tänk på det här:

Du kan läsa blogginlägget här: En brandvarnare per 60 kvm
 
B
Kan inte hålla med nog mycket.

Med all plast i både byggmaterial, men framför allt i möbler och kläder, har man inte många minuter på sig att reagera om man vill komma ifrån en brand med livet i behåll. Man tål inte att andas rökgaser från syntetmaterial speciellt länge innan liemannen kommer.
Billigare livförsäkring än en handfull brandvarnare finns inte. Montera idag!

/per
 
En sak som vi fick lära oss på en brandutbildning nyligen var att testa brandvarnaren, inte bara med knappen , utan med rök också. Sensorn dammade tydligen igen efter ett antal år vilket gjorde att den blev mycket mindre känslig.
 
D
Hej!

Läste precis detta om brandvarnare.. Jobbar som larmtekniker.Jag kan meddela att det du har skrivit om optisk och joniserande brandvarnare inte riktigt stämmer.. Det som skiljer dem åt är hur dom upptäcker sotpartiklar på olika sätt.

En optisk har ett litet öga som läser av partiklarna. Dessa är mer känsliga för damm men också mer miljövänliga. Optiska är den enda som kommer att finnas inom ett par år eftersom joniserande är radioaktiva i väldigt liten dos men tillräckligt för att ställa till det i naturen när folk slänger dem i soporna.

Det finns riktigt gamla joniserande saker som gör att när vi plockat ner dem så får det inte vara fler än 10 stycken i bilen för att inte räknas som farlig gods transport.

Så tänk på detta nästa gång du ska köpa en brandvarnare och ta en optisk istället för joniserande.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.