Grabben har en gammal V40-00 som fått knas på elsystemet.

- Batteriet tappar ström (relativt nytt batteri)
- När batteriet börjar bli urladdat så börjar samtliga lampor att blinka för att sedan slockna helt
- Motorn dör efter ett tag efter lamporna slocknat

Lekmannamässigt så
- laddar inte batteriet i bilen
- batteriet självurladdar när det är inkopplat
- Vid laddning av batteriet så ser allt normalt ut (CTEK)
- Spänningsfall vid låg batteriladdning (den blinkande/slocknade belysningen)
- Kortis någonstans?
- Inga varningslampor tänds

Var och hur felsöker han...antar jag får hjälpa till.:(
 
Jag skulle börja med att kolla generatorn.

Mät spänningen på batteriet med motorn igång. Varva upp till ca 2000 rpm, och slå på lite laster som stolvärme, helljus och annat som drar en del ström och se om spänningen är hyfsat stabil. Bör ligga runt 14V på tomgång utan last, och inte röra sig speciellt mycket med last.

Går den som den ska får man börja leta strömtjuvar. Strömtång av lämplig modell kan vara bra till detta, sen rycka säkringar tills eventuell tjuvström försvinner. Tänk på att det kan ta ett bra tag för bilens elektronik att gå i vila efter att bilen har låsts.
 
Redigerat:
  • Gilla
Nimajneb
  • Laddar…
Kontakten mellan batteri och kaross på minuskabeln kan ju också vara värt att kolla.
 
  • Gilla
Nimajneb och 1 till
  • Laddar…
När tappar batteriet ström? Är det medans du kör eller när den stått stilla en stund?
Jag tycker det låter som något som sker medans du kör och då är det något i laddningskretsen som erik5678 nämner.
Om det sker när den stått att den alltid känns svag när du ska starta och har bra batteri samt laddning så tjuv drar något ström eller så är startmotorn dålig.
Dålig startmotor som kortsluter är inte alltför ovanligt fel när bilen "äter" batteri även fast det är nytt.
Även jordflätan som nybyggaren nämner bör kontrolleras.
 
  • Gilla
Nimajneb
  • Laddar…
Kolla även så att jordflätan mellan motor och kaross är hel.
 
  • Gilla
Nimajneb
  • Laddar…
Tack för alla tips, kommer att sätta tänderna i den i helgen då både jag, grabben o bilen kan vara hemma.
 
Släpvagnskontakt?
 
nikasp
Kan du helt utesluta batteriet? Det låter precis som på en MC och exets Opel Astra där det var batteribyte som gällde. Hojen hade också "relativt nytt" batteri enligt säljaren men hade stått med larm på under vintern vilket dödat batteriet. Jag kunde starta utan problem och köra hem den 10 mil men sen var det klippt och lite dyrt. Instrumentbelysningen gick bananas på båda fordonen. Hur länge funkar bilen efter ni laddat batteriet?
 
Om man inte har en tångamperemeter, utan bara en vanlig amperemeter, så kan man ju leta strömtjuvar genom att plocka ur en säkring i taget och tillfälligt koppla amperemetern mellan säkringens kontakter i säkringshållaren.

Men det första steget är ju att spänningsmäta vid batteripolerna under drift, för att se om man överhuvudtaget har någon laddning...
 
Är det under körning är det generatorn. Kolla jordkablarna samt att remmen är hel. Är det inte under körning så kan det vara mkt. Men det är helt normalt att det börjar blinka på instrumentpanelen när man får spänningsfall...
 
Felet hittat.. Bilen o grabben kom hit idag, började med att konstatera att det inte verkade som om batteriet fick någon kräm från generatorn. Tänkte då jag skulle mäta direkt på generatorn och började leta efter den.. j...a tvärställda motorer.

Hittar generatorn men ingen rem som driver den:surprised: Kanske inte helt lätt för en ung grabb att inse, nu ska vi bara lista ut hur tusan man kommer åt att haka på en ny rem...suck.... den sitter ju inte lika lättillgänglig som i en gammal B18 :mad:
 
  • Gilla
erik5678 och 2 till
  • Laddar…
Den där lilla kontrollampan på instrumentpanelen som är röd och har formen av ett batteri, lyser den vid tändning på, innan start? :)


Annars kan det vara något annat fel också, många generatorer behöver den ström som går genom laddningslampan för att skapa fältström och börja ladda.
 
VikHe skrev:
Den där lilla kontrollampan på instrumentpanelen som är röd och har formen av ett batteri, lyser den vid tändning på, innan start? :)
Jag skall med glädje framföra dina åsikter till min son...uppenbarligen har jag totalt misslyckats i min uppfostran av grabben.:p
 
Nimajneb skrev:
Hittar generatorn men ingen rem som driver den:surprised:
Det kan ju förklara en del :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.