Låter mer troligt att man parallellkopplar för 230 V och stjärnkopplar för 400 V.
För att få lägre effekt går det förstås att seriekoppla vid 230 V. Du råkar inte ha en resistansmätare så du kan kolla resistansen i värmeslingorna och därigenom bestämma hur de ska kopplas för att få lämplig effekt?
 
Antag att varje element har anslutningarna A och B. Det står inte på dem, men tänk dig det, eller skriv dit det, om du så vill.
Koppla ihop alla A med varandra, koppla sedan L1 till B på element 1, L2 till B2 och L3 till B3. L1, L2 och L3 är alltså de tre faserna.
När detta är färdigt från fabrik brukar hopkopplingen vara gjord med en plåtbit, som ser ut som en liten propeller med tre blad på.
Detta klarar du med 6 A säkring på en 400 V trefasgrupp. Ska du köra allt på enfas, får du koppla ihop alla A med varandra och alla B med varandra. Sedan ansluter du L till A och N till B. Men då måste du säkra med 16 A och dra 2,5 mm^2 ledning.
 
Ja, åtminstone mellan alla A, om du ska ansluta 400 V (vilket ju är bäst, om det går).
Det bästa är att pressa på passande ringkabelskor på kabeln. Annars blir det knöligt om man har mer än en tråd till en elementanslutning. Se till att använda riktig presstång, bara, inte en sån där leksak som man har till bilelektriska ting!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.