Skulle det löna sig att köpa batterilagring, tex batteri som laddar på natten och som används på dagen? Jag har inte solceller.
 
R Rolle85 skrev:
Skulle det löna sig att köpa batterilagring, tex batteri som laddar på natten och som används på dagen? Jag har inte solceller.
Det svåra i att svara på denna fråga är ju att du måste veta hur elpriserna ser ut i framtiden. Om skillnaderna i elpris blir större så visst, men om priset utjämnar sig så blir ju sämre lönsamhet.

Det troliga är ju att elpriserna kommer bli mer volatila så batterilagring borde bli mer lönsam.
 
nån som har tips på bra och billig firma på detta i Göteborg?
 
Är det för uppvärming ,är det väll enklare att värma vatten i tank
 
D Dilato skrev:
Det finns troligen inte. Rent generellt lönar det sig inte att göra det du tänker.
Håller med dig.

Men i framtiden finns det nog många av oss som vill bli mer oberoende av elcirkusen som råder i Europa, med dess sjuka elpriser.

Typ bli mer "off-grid" på precis alla sett som finns, och batterilagring borde gå att få att fungera på en villa.
Såg en extrem gubbe igår som inte ens var ansluten till nätet i GTB, han hade solceller och vätgas-drift året runt hemma.

Med det såg inte billigt ut direkt hahaha.
 
Kolla på Tibbers Homevolt batteri.[1] Det säljs på detta sätt, men eftersom man inte kan få grönt avdrag för ett batterilager som inte är avsett att lagra egenproducerad förnybar el, så blir det rätt dyrt, och besparingen på elprisoptimering är rätt låg, så återbetalni gstiden blir nog längre än batteriets livslängd. Om man istället använder batteriet för stödtjänster blir det en mer rimlig affär (Men Tibber har inte presenterat sin lösning för det ännu. Antagligen måste man vara elhandelskund hos Tibber för att deras batteri ska fungera för stödtjänster, och då är det
en rätt skaplig inlåsningseffekt.)

För närvarande betalar stödtjänster rätt så bra. (För 6 kW effekt får man just nu 3-4 tusen per månad. (Skattas som inkomst från uthyrning av bostaden om batteriet är i en privatbostad)) Det är dock lite oklart om det minsta Homevolt batteriet kan leverera 3 eller 6 kW. Men görutsatt att nuvarande ersättningsnivåer för stödtjänster håller i sig så betalar ett batterilager av sig på under 4 år även om man inte kan nyttja grönt avdrag. (Kan man nyttja grönt avdrag för att man har en nätansluten solcellsinstallation också så pratar vi om 1-2 års återbetalning. )

Notera dock att marknaden för stödtjänster är ny, och alternativen för privatpersoner att delta är begränsade och har än så länge inlåsning med hårdvara mot olika aggregatorer.

[1] https://tibber.com/se/store/produkt/homevolt
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.