Vad gäller i följande scenario?
1 tomt styckas i 2 delar . Tomt 1 har ett större hus med elanslutning. Tomt 2 har ett litet fritidshus med el inkopplat från tomt 1. Vid styckning ber tomt 2 att man ska stänga av elen då huset ska rivas. Man får inget svar och antar att detta är gjort. När tomten planeras grävs elkabeln av och efter en vecka får man veta att elen i huvudfastigheten har gått. Tomt 1 vill att Tomt 2 ska bekosta att en elekriker kommer ut då elkabeln enligt Tomt 1 är kopplad till Vattenfalls skåp men att elmätaren går på Tomt 1.
Risken finns att det är el i den avgrävda kabeln så viktigt att det åtgärdas men vems är ansvaret?
 
På den beskrivningen har jag svårt att se att någon annan än den som grävt eller beställt grävning är ansvarig. Man har begärt att elen skall stängas av men inte verifierat att så skett. Sedan framgår inte hur ordväxlingen har varit då avstängningen begärdes.
 
Tack. Tycker det är svårt att veta då man kan tycka att tomt 2 har rätt att gräva på sin egen tomt då den inte har någon el ansluten till fastigheten. Att sedan Tomt 1 som har el ansluten inte stängt av elen ned till Tomt 2 så borde det ju vara deras ansvar?
 
Antar att inga servitut finns?

Undrar om detta är likställt en annan tråd där grannen hade ett icke servitut avlopp hos grannen.

Men man tycker att Tomt 2 borde kollat med Tomt 1 nogrannare.
 
Nope inga servitut. Det är 2 tomter som ska bebyggas varav tomt 2 har börjat först. Elskåp till tomt 2 finns inte och ska installeras. Av säljaren informerades Tomt 2 att elen till lilla huset till tomten kom från huset på tomt 1. Men enligt nya köparna så är elkabeln dragen direkt till elskåpet.
 
Har det uppstått en merkostnad för någon? Om jag förstått det hela rätt så är det en kabel som inte längre skall användas som grävts av. Den måste kopplas bort, men det blir väl inte dyrare att koppla bort den efter att den grävts av?
 
  • Gilla
Timfelix
  • Laddar…
Eftersom det inte är lagligt att distribuera el från en fastighet till en annan, så måste det rimligen vara något som borde gjorts före avstyckningen. Kostnaden faller då helt på säljaren, dvs ägaren till tomt 1.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.