Har en nybyggd stuga där jordat är satt i taket. Ska köpa elkabel till våra taklampor nu och funderar på om elkabeln ska ha två eller tre ledare. I taket är det ju 3 sladdar dragna eftersom det är jordat, men många gånger man köper lampor från butik är det ju oftast bara två ledningar i. Sedan har man köpt jordat kontaktuttag och monterat på och in i ett jordat tak. Blir så kluven som sagt. För elkabeln jag tänker köpa kan man välja om man vill ha 2 eller tre ledningar och det är där jag behöver din/er hjälp här. Tacksam för svar

Vänliga hälsningar
Em
 
Det beror på om lamporna ska jordas eller inte. De flesta nya prylar är dubbelisolerade och då behövs ingen jord.

Kolla efter symbolen för dubbelisolering.
Symbol för dubbelisolering med två koncentriska kvadrater
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Men om man har korsat uttag och köper en lampa som är dubbelisolerad. Ska det vara vara två trådar då men stickkontakten vara jordar utförande? Annars passar det ju inte..
Eller hur gör man?
 
Vad menar du med korsat uttag?
Det finns ojordade lampkontakter. Både för den nya dcl-standarden och äldre modeller.

Ojordad lampkontakt för DCL-standard med synliga ledningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Ojordad lampkontakt för den nya DCL-standarden med vit kabel och stickpropp.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi pratar alltså här om anslutningskabel till lamporna, sådana som useless visar exempel på. Dessa kablar är avsedda specifikt för just en viss lampa och då är det lampan i sig som bestämmer om det ska vara två eller tre ledare. Dubbelisolerad lampa så får det vara två ledare. Skyddsjordad lampa så ska det vara tre ledare (sked skyddsjord). Detsamma om vi pratar som skarvsladd eller grenuttag, då ska det också vara tre ledare med skyddsjord.

Detta gäller normala rum med skyddsjordade vägguttag och skyddsjordade lamputtag. I äldre rum med ojordade lamputtag spelar det ingen roll om man använder två eller treledare som anslutningskabel men det är en annan historia. I grunden ska man alltid välja den typ av anslutningskabel som lampan vill ha, två eller tre ledare. Man ska utgå ifrån lampan i sig. Då passar den i både skyddsjordade och ojordade rum (om stickproppen passar).
 
  • Gilla
useless
  • Laddar…
T9 gjorde om jordat till korsat, sorry.

Har aldrig reflekterat så mycket kring detta, men fick frågan av min svägerska som köper gamla lampor och säljer vidare dem. Ibland saknar de anslutningssladdar. Men tack för era svar, då vet jag vad jag ska svara henne. Lampan styr. Finns det jorduttag på lampan så ska det vara tre-ledare..
 
Riktigt så enkelt är det inte när det kommer till gamla lampor. De kan vara av den gamla typen klass 0 vilket innebär att de saknar anslutning för skyddsledare, och saknar även märkningen för dubbelisolering, det är varken eller. De får endast användas i gamla rum med ojordade vägguttag och lamputtag då de ställer krav på att rummet är helt isolerat från jord.

De behöver mao byggas om till antingen dubbelisolerat eller skyddsjordat utförande. Och för att säljas ska de CE-märkas... Denna punkt kan man dock komma runt genom att sälja den utan stickpropp, då är den "trasig". En klass 0-lampa får dock inte säljas (tror jag).
 
Bra att veta.. tack för info Bo. Tror nog hon får sälja allt utan stickpropp i framtiden.
Är det så alla antikaffärer, loppisar och diverseaffärer gör?
 
Hur andra gör tycker jag är ointressant i sammanhanget. Jag hoppas ju att de vet vad de gör. Man kan kanske sälja vad skrot som helst bara man är tydlig med skicket, men då kunskapen kring el kan vara bristfällig hos loppisbesökare så ser jag ingen möjlighet till annat än att sälja renoverade lampor (utan stickpropp).
 
Sant!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.