Vi planerar helrenovering av en del av huset som innefattar tvättstuga(6kvm), hobbyrum(15kvm) och nytt badrum(8kvm) som ligger på rad kan man säga rent placeringsmässigt.
Vi har bergvärme och vattenburna element i rummen idag.
Alla golv måste tyvärr rivas och nu ska vi försöka komma fram till ytskikt och beroende på de valen om vi ska ha nån värme under och var.

Finns en gäng varianter vi klurar på.
1. Matta i tvättstuga, trägolv i hobbyrum och klinker i badrum (mest likt idag, rörigt intryck(?))
2. Klinker i både tvättstuga och badrum, trägolv i hobbyrum (mellanvariant)
3. Klinker överallt (snyggast(?))

Med klinker följer väl dock att man "måste" ha nån typ av golvvärme.

Idag fixar vi ju uppvärmning via vattenburna element, så all el-golvvärme blir ju så att säga att elda för kråkorna. Hur lågt kan man ställa elgolvvärme för att klinkern inte ska kännas kall? Antar att det behövs bortåt 21-22 grader så det blir rätt mycket förbrukning ändå, speciellt om vi skulle lägga klinker överallt, dvs drygt 30kvm.

Men att installera vattenburen golvvärme känns också lite dubbelt/onödigt om vi ändå har elementen. Skulle visserligen kunna ersätta alla element och bara ha golvvärmen i alternativ 3. Kan dock inte bli av med hela slingan då det blir ett element kvar i ett rum vi inte tänkt renovera.

Men är det mest logiskt att för de olika alternativen köra:
1. Endast elgolvvärme i bad
2. El i bad+tvätt
3. Värt att byta till vattenburet?
 
Jag hade satsat på vattenburen värme. Billigare i drift och längre livslängd. Dyrare investering dock.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
vattenburen förståss så får du fler värmealternativ, typ elpatron , värmepump, solfångare etc
 
Det jag hade gjort med era förutsättningar, och med erfarenhet från helrenovering rätt nyligen:

- Investera i en snygg plastmatta i badrum+tvättrum. Det finns idag riktigt snygga sådana (titta t.ex. på iQ surface från tarkett). Vi valde en liknande för vårt tvättrum som är på ca 10m². Det är snyggt, skönt att gå på då det inte är kallt och enkelt att underhålla. Till detta hade jag kört med elvärme i golvet vilket kommer räcka gott för att hålla en god komfort, särskilt om uppvärmningen i huset sker med radiatorer för övrigt. Golvvärmens funktion blir egentligen till att hålla fötterna lite extra göttig varma, vilket knappt behövs på en plastmatta.

I vårt badrum, som är modell större, har vi klinker och både vattenburen golvvärme och el. Det är förvisso fint, men det är svårare att hålla rent och prydligt och det kräver värme året runt för att inte vara obekvämt. T.o.m. på sommaren är det ibland för kallt för att man ska vilja gå runt en längre stund där. Därav elvärmen ovanpå det vattenburna.

Elvärme i golvet är inte att elda för kråkorna eftersom den värmeenergin behöver inte tillföras från radiatorer.
 
Vattenburen värme alla dager då det redan finns.

Håller precis på att renovera hall och toalett med klinker och väljer bort golvvärme pga att jag inte vill ha elvärme. Vill inte heller börja bygga golvvärme när det bara är 8 procent av husets totala yta. Det får vara lite svalt på golvet isf. Man överlever. Kommer bli samma i vinterträdgården och tvättstugan.

Detta huset får leva med element och så var det bra med det.

Tänk på att det också inte bara är positivt med golvvärme utan det finns en stor tröghet i det generellt. Vet vissa som skriver här att dom faktiskt hade valt element för att reaktionstiden är så lång. Där jobbar element mkt snabbare men har ju såklart sin nackdelar också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.