Har alltid i min enfald trott att en dimmer sänker elförbrukningen motsvarande det man "dimmrar" ner, men är det eg. så? eller går det 20watt/h på en 20w lampa oavsett om den lyser max eller är nerdimmrad till minimum ???

//Christina.
 
Det gör den, minus forlusterna. Känn på dina dimmers så känner du att de blir varma... Den förlusten är dock inte speciellt stor för en tyristordimmer, jag har sett siffror på 98%.

Sänker du spänningen till lampan med 50% så sjunker effekten till 25% eller så...
 
AndersG skrev:
Sänker du spänningen till lampan med 50% så sjunker effekten till 25% eller så...
Förstår jag dig rätt om jag tolkar ditt svar som så här: "dimmrar" jag ner en 20W lampa med 50% alltså till motsvarande 10W så sjunker elförbrukningen till motsvarande 5W/h, eller..............??
Det låter nästan för bra för att vara sant, känns spontant som att jag antagligen missförstått det hela ;)

//Christina.
 
???
Förklara en gång till :-X
Min kristallkrona har 9 st 40-wattslampor som jag - också i min enfald ??? dimmar ner för att spara på ström ...

OK - elteknik är jag definitivt inte slängd i ... byggimperts fråga är definitivt befogad ;D
 
Jag har för mig att verkningsgraden hos glödlampor sjunker när man dimmar ner dom.

Om man har en sån dimmer som verkligen kan köra steglöst ända ner till noll så kan man prova att ställa den så att man inte kan se att lamporna lyser, om man känner på dem efter en stund så ser man att de är varma iaf. Det är visserligen ett extremfall, men jag är rätt säker på att man dimmar ner ljuset fortare än man dimmar ner värmen.

Men, om man har elvärme eller oljevärme så kvittar det ju om värmen kommer från elementen eller från taklampan, den kostar lika mycket i båda fallen. Har man pelletsbrännare, värmepump eller vedeldning så kommer man väl så billigt undan att man har råd med lamporna ändå :) :)

Slutsatsen är väl att den gamla klassiska kronströmbrytaren med två knappar där man tänder t.ex. 2 lampor med ena knappen och 3 med andra i kristallkronan är energieffektivare än att ha en dimmer till hela kronan.
 
"Slutsatsen är väl att den gamla klassiska kronströmbrytaren med två knappar där man tänder t.ex. 2 lampor med ena knappen och 3 med andra i kristallkronan är energieffektivare än att ha en dimmer till hela kronan. "

Det har du rätt i.

"Det låter nästan för bra för att vara sant, känns spontant som att jag antagligen missförstått det hela "

Ja det har du.. Låt mig försöka på nytt: Om du sänker spänningen, med en "hackande" regulator som har försumbar förlust, med säg 10% så sjunker effekten ca 20%. Det betyder att ljusutbytet sjunker med 20% eller mera.

Termodynamikens första lag igen: Energi kan inte skapas eller förstöras, bara omvandlas. Så för att återkomma till den ursprungliga frågan:

" 20watt/h på en 20w lampa oavsett om den lyser max eller är nerdimmrad till minimum"

Nej.
 
Hej,

Vilken bra tråd, det är nog inte många som har koll på detta... ;)

Känner mig själv ganska rostig på detta, men kan man använda lågenergilampor i ett rum med dimmer installerad?
 
AndersG skrev:
Låt mig försöka på nytt: Om du sänker spänningen, med en "hackande" regulator som har försumbar förlust, med säg 10% så sjunker effekten ca 20%. Det betyder att ljusutbytet sjunker med 20% eller mera.
TACK, och jag gör ett nytt försök att förstå (och riskerar mao. att verka helt blåst, men jag tar risken ;D ;))

Alltså, om man sänker spänningen till lampan med med en viss procentsats så sänker man alltså ljusutbytet med det dubbla (på ett ungefär), är det rätt så långt...?

MEN sedan då..... betyder det sänkta ljusutbytet på 20% (enl. ovanstående exempel) att elförbrukningen minskar med 20%, alltså: 20W lampa som blir nerdimmrad/spänningssänkt med 10% och får iom. det ett sänkt ljusutbyte på ca.20%= lyser ungefär som en 16W lampa, förbrukar den då också ca. 16W/timme istället för 20W/timme??
Om inte, hur mycket förbrukar den isf. per timme??


//Christina.


 
"Alltså, om man sänker spänningen till lampan med med en viss procentsats så sänker man alltså ljusutbytet med det dubbla (på ett ungefär), är det rätt så långt...? "

Effekten sänks med kvadraten på sänkningen, dvs sänker du spänningen med 10% sänks effekten med 19%. Detta är en generalisering, eftersom lampans resistans inte är helt konstant. Detta betyder att du förbrukar 19% mindre energi. I princip betyder det att du får ut 19% mindre ljus, förutsatt att lampans verkningsgrad är konstant, oberoende av spänning (vilket den ej är). Således en massa osäkra, men som överslagsberäkning funkar det.

 
"MEN sedan då..... betyder det sänkta ljusutbytet på 20% (enl. ovanstående exempel) att elförbrukningen minskar med 20%, alltså: 20W lampa som blir nerdimmrad/spänningssänkt med 10% och får iom. det ett sänkt ljusutbyte på ca.20%= lyser ungefär som en 16W lampa, förbrukar den då också ca. 16W/timme istället för 20W/timme?? "

Ja, ungefär.

 
Jippi......, jag fattar :D ;)

TUSEN TACK för att du tog dig tid att förklara och dessutom inte bara en gång ;)

MVH/Christina.
 
Har arbetat som lärare ;)
 
Fast det viktiga i sammanhanget är ju att större och större del av energin som går in i lampan blir värme ju svagare den lyser.

Så, man sparar energi om man dimmar ner lamporna men man skulle sparat mer på att ha klenare lampor från början.

Alltså, man borde möblera så att man kan gömma undan lysrörsarmaturer ovanpå bokhyllor och liknande för att kunna tända när man t.ex. städar och liknande, och annars ha mys-svagt ljus.

Jag har jobbat lite inom radio-tv-branschen och kan berätta att det är en ren plåga när folk har så dålig belysning i sina vardagsrum att man måste använda ficklampa för att koppla in prylar man levererar till dem, eller gå på känn vilket oftast går hyffsat bra...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.