Hej.

Vi har precis rivit en vägg i vår lägenhet. Det var en simpel gipsvägg utan tätning och ingen bärande konstruktion. Vidare fanns det också ett eluttag på en sidan av väggen. Vi tog ut proppen innan vi satte igång. Väggen togs ned på en timme och eluttaget vars kablar kom från ett rör i betongtaket knipsade jag av och isolerade med eltejp. När jag väl satte i proppen igen fungerar inget av de andra uttagen på samma säkring eller belysningen. Så jag korsade kabeln jag knipsat av och prövade säkringen igen. Proppen gick. Alltså finns det ström "fram till" det borttagna uttaget. Men varför funkar de andra uttagen inte när det här uttaget är borttaget?

Tacksam för hjälp.
 
Välkommen hit!

Dom är kanske seriekopplade. ;-\
 
Fortet skrev:
...kablar kom från ett rör i betongtaket knipsade jag av och isolerade med eltejp.
Hur många kablar var det och vilka färger hade de?

Hur ser det ut om du öppnar kopplingsdosan som satt i väggen och tittar hur ledarna var anslutna till uttaget?

Har du någon JFK (jordfelsbrytare) som kan ha slagit till när du klippte?

Normalt sett finns det tre ledare till ett uttag: brun (fas), nolla/neutralledare (blå) och skyddsjord (gul/grön). I äldre standarder användes andra färger: vit (fas), svart (nolla) och röd (skyddsjord). Man skall dock aldrig lita blint på färgerna eftersom det inte finns några garantier för att det inte fuskats tidigare.

Om det är ojordat finns bara de två första. Fasledaren är den som är spänningsförande. I själv uttaget brukar fas markeras med L1 eller bara L, nollan med ett N och skyddsjorden med en jordsymbol¹.

Fortet skrev:
Så jag korsade kabeln jag knipsat av och prövade säkringen igen.
Vad menar du med "korsade" kabeln?

Om med "korsade kabeln" menar att du kopplar ihop fasledaren med nolla eller skyddsjord så blir det kortslutning och då går säkringen.

¹) Inte nödvändigtvis med den omgivande ringen: skydd.gif
 
Redigerat:
Tack Maxwells_Demon för svaret.

Huset är från 70-talet och bara jordat i kök och badrum(tvättmaskinen). Så det finns bara en blå och en brun kabel som kommer ned från taket.

Ja, jag kortslöt bara för att se om vi inte dragit av kablarna i röret när vi rev väggen och det verkar vi ju inte gjort.
 
Kom inget annat rör till de uttaget? Som gick vidare till de andra uttagen som nu inte funkar?
 
Bästa tipset är antagligen att följa kablarna bakåt till kopplingsdosa eller central beroende på vad som kommer först och se så att inget annat lossnat. Enda förklaringen jag kan komma på är att en toppklämma eller något likande där lossat när ni dragit i kablarna ni klippte. Om det var en dålig anslutning kan det räcka med mycket små rörelser för at det skall släppa.
 
Jag tipsar om att du svarar på "Rrrrr"s fråga.

//Patrik
 
OK. Det låter ju troligt att om uttagen efter i kedjan inte fungerar måste en koppling lossnat som går vidare till dem. Problemet är att den kopplingen måste alltså finnas inne i röret som är ingjutet i betongtaket? Går det ens att lösa?
 
Nä, du har en dosa någonstans i rummet.

dosa i väggen någonstans, eller i taket ovanför taklampan.
 
Det låter absolut som att du har kapat ytterligare ett rör som du kanske inte observerat. Hur ser det ut i dosan som du kapat bort, finns det bara 2 trådar i den också? Om det är vidarekopplat så borde det finns 4 trådar i dosan.

Andra alternativet är att du har haft en dålig koppling i den kopplingsdosa (troligen takdosan för taklampan) där de här trådarna kommer ifrån. Då kan man tänka sig att en annan tråd i kopplingen har slutligt lossnat. Det stämmer med felbeskrivningen men låter väldigt osannolikt och långsökt.
 
Hempularen och el_richarrd >> Så sant som det var sagt. Visst var det under en av taklamporna där en sladd hade hoppat ur sin kabelklämma. Nu är det fixat.

Stort tack för all hjälp. Ni kommer se mer av mig i framtiden nu när vi ska renovera och bygga om hela vår BR på egen hand(är det tänkt).
 
Maxwells_Demon skrev:
Bästa tipset är antagligen att följa kablarna bakåt till kopplingsdosa eller central beroende på vad som kommer först och se så att inget annat lossnat.
hempularen skrev:
Det stämmer med felbeskrivningen men låter väldigt osannolikt och långsökt.
Fortet skrev:
Så sant som det var sagt. Visst var det under en av taklamporna där en sladd hade hoppat ur sin kabelklämma. Nu är det fixat.
Äsch, så längsökt var det ju inte och det visade sig ju vara rätt! ;)
Har själv råkat ut för samma sak. I mitt fall var det uråldriga toppklämmor i porslin som spökade. Tappade dock bara en av tre faser till spisen så det var inte lika uppenbart att något var fel. Spännande (ingen ordvits) när man får mystiska fel.
 
Du passade väl på att koppla ur och dra bort dina avklippta trådar ?
 
Puttrix >> Ja, ska spackla igen hålet sen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.