Hej på er,

Detta är mitt första inlägg här på Byggahus.se. Har sedan ett par månader ett efterlängtat fritidshus i Stockholms skärgård.

Till att början med har jag inför den stundande vintern några frågor som säkerligen lätt blir besvarade här!

1. Huset är cirka 50 kvm fördelat på storstuga 30 kvm, sovrum 10 kvm, badrum 5 kvm och pentry 5 kvm. Har för avsikt att byta ut elementen och vill ha element med låg förbrukning, bra utseende och möjlighet att ställa in gradantalet på respektive element.

Huset är vinterbonat och vi har för avsikt att ha 7-10 grader året om med förhöjning under helgerna.

Till stora rummet behöver jag ett element som är max 35 cm högt och omkring 200 cm långt (ska sitta under stora fönstret).

I sovrum och badrum funkar nästan vilka mått som helst.

Tips/Förslag när det gäller sorter, modeller, mått och priser.

2. Badrummet har snetak och där den naturliga platsen för duschen är lägsta takhöjden 180 cm, så, tanken är att ha duschkar med draperi då det är för kallt för att kakla/klinka och för lågt i tak för att ha kabin. Andra förslag?
Förslag på tänkbara duschkar, vill hålla nere priset..?

3. Tar vatten från grannbrunnen via servitut, vattnet är idag något surt och smakar järn/mineraler. Eftersom vi inte äger brunnen själva vill vi inte installera någon kostsam rening, men vi vill ha förslag på filter/funktioner för att få en bättre smak på vattnet.

4. Storstugan domineras av en stor öppenspis, cirka 2 meter bred och drygt 1 meter djup. Otroligt mysigt och snyggt men opraktiskt då värmen går rakt ut. Vill inte mura in en kamin men undrar om det finns någon form av energi / kamin kassett som enkelt kan ställas in i den öppna spisen, alla förslag är välkomna!

Stort tack på förhand / Gustaf
 
Jag svarar på fråga 1.

Siemens Unique är en mycket bra radiator med elektronisk termostat som finns i måtten du vill ha. De kan även utrustas med centralstyrning om du skulle vilja det i framtiden. Då kan du "ringa" huset så att det är varmt när du kommer. Nobö är ett annat bra märke.
 
1. Adax har element som är hyfsat billiga och ser bra ut. Kan utrustas med centralstyrning , det finns ett otal andra tillverkare förstås.
2. Duschkar, eller bara ett draperi (om ni kan sänka ned golvet och göra tillräckligt fall så att det itne rinner ut. Alternativt invikbara duschväggar med gummilist som tätatr längst ned.
3. ?
4. Kassetter säljs av i stort sett alla tillverkare; contura, (nibe), Jötul mfl mfl. Kolla tex på bastuspecialisten, kaminexperten, kaminkungen etc

/K
 
Jag tycker som Doldr, att du ska välja Siemenselement. Dessa köper du billigast på elkompaniet.se.
 
..Gick på norska element, Adax, deras modeller som är direktverkande med elektronisk termostat som har digital instaällning. Tyvärr hade inte Siemens några element som passade mått och watt mässigt.

Mvh Gustaf
 
Vattereningen blir oftast bäst med ett aggregat som arbetar enl principen "omvänd osmos".
De finns i olika storlekar, små för enbart dricksvatten och större för att täcka all förbrukning.
Har själv haft motsv problem på Åland. Där satte vi in en liten renare. Funkade mkt bra.
Sen fick vi "kommunalt" vatten och kunde koppla bort renaren.
 
Hejsan,

Det här med omvänd Osmos låter ju kanon.
Har du några tillverkare/länkar för att läsa mer?

Prisläge ungefär?

/Gustaf
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.